Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Alla borde läsa denna bok”

Negra EfendicJag var precis som duNatur Kultur

Annons

SJÄLVBIOGRAFI. Ingen politisk fråga i dag väcker så mycket diskussioner och känslor som flyktingfrågan. Jag skulle önska att alla som överhuvudtaget är intresserade av denna fråga läser denna bok.

Här är berättelsen om den lilla flickan som levde i tryggheten i byn i Bosnien med en mamma som fixade allt och en omtyckt pappa.

Så plötsligt sprider sig rädslan och hatet mellan grannar med olika etnicitet och den 11-åriga flickan måste fly till Kroatien.

I skolan möts hon av misstänksamhet och fientlighet och uppmaningen att åka hem.

Familjen flyr i stället till Sverige och hamnar på olika asylboenden och så småningom i en nedgången lägenhet i Huskvarna. I skolan har nynazister börjat sprida sitt hatbudskap och i hennes skåp finns en dag klottrat: Åk hem!

Det är också berättelsen om hur den vuxna kvinnan Negra, som är journalist på SVD, allt mer börjat fundera över varför nynazisterna fick bedriva sin mobbning, och varför dom gjorde det.

Varför började grannarna i Bosnien hata varandra och hur gick det för de serbiska pojkarna, som blev utfrusna på den svenska flyktingförläggningen?

Det är berättelsen om hur hon återvände till Bosnien och till Huskvarna för att få svar på sina frågor.

Det är en levande personlig och mycket nödvändig berättelse om att vårt lands historia också är alla våra medborgares historia.

Annons