Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla har rätt till bredband

Tillgång till fiber utgör skillnaden mellan att kunna bo och verka i en bygd eller inte. Hela Sverige ska leva arbetar med bredbandsfrågan för att den är avgörande för landsbygden.

Annons
bredband på väg. Regeringens ambition för bredband på landsbygden räcker inte, anser skribenterna.Foto: Tony Persson/arkiv

Vi representerar människor på landsbygden som lägger ner tusentals ideella timmar på att bygga fiber, och om bredbandsmålet nås är det mycket tack vare deras engagemang.

Vårt mål är 100 Mbit/s till alla hushåll år 2020. Det skiljer sig från regeringens mål, där tio procent ställs utanför bredbandsutbyggnaden. Det är en rättvisefråga att det ska finnas balans mellan stad och land och att alla har tillgång till en teknik som i dag är lika viktig som el.

Tidningen ATL har visat att Jordbruksverkets beräkningar för bredbandspengarna ligger för lågt. I många län kommer inte ens hälften av behovet att täckas. Redan nu finns rapporter från olika håll i landet om att pengarna är intecknade. Detta är alarmerande.

Ansvariga för utbetalningarna vittnar om oro för att fiberföreningar ska lägga ner sin verksamhet och att det nationella målet inte uppnås.

Risken är att engagemanget för utbyggandet avtar, vilket påverkar utvecklingen av landsbygden negativt och i förlängningen hela landet.

Regeringen kraftsamlar nu för att Sverige ska bli världsledande i digitalisering. Satsningen ”Digitalt först” är en förnyelse av det offentliga Sverige. Enligt regeringen: ett sätt att hålla ihop landet. Det är absolut nödvändigt att möjliggöra fortsatt bredbandsutbyggnad i hela landet då det är en förutsättning för att Digital först ska lyckas.

Vi önskar att regeringen ser allvaret i bristen på pengar för utbyggnaden och genast tillför mer medel. Det handlar om en av vår tids viktigaste demokrati- och infrastrukturfrågor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons