Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen: Hög tid att Västmanlands vårdköer kortas

Annons
Malin Gabrielsson (KD), Helena Hagberg (L), Tomas Högström (M) och Birgitta Andersson (C).

Alliansen är den starkaste rösten för att kapa vårdköerna i Region Västmanland (det nya namnet på landstinget). Vi avsätter 15 miljoner särskilt för detta i vårt budgetförslag, utöver Västmanlands sjukhus ordinarie miljardbudget. Det är en nödvändighet eftersom den rödgröna politiska ledningen i regionen inte har klarat sin uppgift. Exempelvis har det under våren bara varit 15 procent av de som behandlas för prostataförstoring som opereras i tid. Det är ett stort politiskt misslyckande. Vi konstaterar att de rödgröna i sin budget inte ens nämner ordet ”vårdkö”. Ordet ”väntetider” nämns en gång, men åtgärderna lyser med sin frånvaro.

En av Region Västmanlands största utmaningar just nu är att behålla den personal som finns anställd hos regionen. Alliansen anser att det är viktigt att kunna erbjuda flexibla anställningsformer och inför en ny anställningsform för den som enbart vill jobba helger. Vi vill också erbjuda möjligheten att jobba ständig natt till de som önskar och på denna satsning lägger vi åtta miljoner kronor. Teknikstress och IT-kaos på vårdavdelningarna är en arbetsmiljöfråga som skulle kunna undvikas med mer tid för dialog och utbildning, för det avsätter vi sju miljoner kronor. Personalen är vår viktigaste resurs och det ska märkas i budgeten. I de rödgrönas förslag nämns inga nya åtgärder för att minska beroendet av hyrpersonal vilket är anmärkningsvärt.

Tillgängligheten till många av länets vårdcentraler måste kraftigt förbättras och en jämlik tillgång i länet för ungas psykiatriska vård måste säkerställas. Det är två områden som vi vill förbättra och förstärka omgående. Alliansen använder pengar ur regionstyrelsens buffert som vi tycker är onödigt stor, pengarna behövs bättre ute på vårdcentralerna.

Inför regionfullmäktiges beslut om landstingsbudgeten den 19 juni fokuserar Alliansen på att stärka länets sjukvård. Det handlar om att lösa bemanningskrisen på operation, få ordning på IT-kaoset och förbättra patientsäkerheten. Det här är områden som personal och verksamhetschefer ofta lyfter som problem när vi under våren besökt samtliga kliniker för att lyssna på deras berättelser. Nu är det dags för verkstad, nu är det dags att kapa vårdköerna.

Tomas Högström (M)

Helena Hagberg (L)

Birgitta Andersson (C)

Malin Gabrielsson (KD)

Regionråd i opposition

 

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons