Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen säger nej till arkitekturmål: "Kultur får inte bli politiskt styrmedel"

Alliansen avfärdar regeringens övergripande mål i propositionen för gestaltad livsmiljö. Olof Lavesson (M) uppmanar riksdagen att avslå målet att arkitekturen ska "bidra till ett hållbart samhälle".

Annons

I en motion föreslår Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern och Liberalerna att riksdagen avslår formuleringen om att arkitektur, form och design ska bidra till "ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle".

Bostadsminister Peter Eriksson (MP), kulturminister Alice Bah Kuhnke och miljöminister Karolina Skog presenterade regeringens nya proposition för gestaltad livsmiljö i februari. Arkivbild.

– Det är problematiskt att regeringen återigen använder kulturen som politiskt styrmedel. Vi tycker att det är bekymmersamt att man inte inser att en fri arkitektur i sig bidrar till ett mer inkluderande samhälle, säger Olof Lavesson (M) ordförande i riksdagens kulturutskott.

Regeringen lade fram sin proposition i slutet av februari. I det övergripande målet vill man också att alla ska ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön. Allianspartierna däremot skriver i sin motion att ett sådant mål är "alltför komplext och öppet för tolkningar" och att det riskerar att försvåra plan- och byggprocesserna.

Alliansen förordar i stället "att områdets inflytande ska stärkas och därmed bidra till formandet av en långsiktigt hållbar och väl gestaltad livsmiljö".

Hossein Salmanzadeh/TT

Annons