Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1100 vill rösta om ny lekplats

Ett namnupprop mot lekparken vid Norbergsån har lämnats in till Norbergs kommun. Det kan tvinga fram en folkomröstning i frågan.

Annons

NORBERG. Drygt 1100 personer har skrivit på en protestlista mot beslutet att bygga en lekpark vid Norbergsån. Namnunderskrifterna lämnades i måndags över till Norbergs kommun.

De som skrivit på ställer sig bakom följande formulering: ”Vi som undertecknat detta upprop kräver att NVK:s direktion river upp beslutet att bygga lekparken vid Norbergsån. Sker inte detta kräver vi att norbergarna ska få folkomrösta om lekparkens placering.”

– Vi vill ha en så kort procedur som möjligt. I första hand vill vi att de river upp beslutet och i andra hand att det blir en folkomröstning, säger Veronica Ekström, MP.

Det var hon som tillsammans med sin mor Gunilla Ekström lämnade över pappersluntan med de 1140 namnunderskrifterna till kommunen.

För att det verkligen ska bli en omröstning måste en del krav uppfyllas. 

Tio procent av de röstberättigade i kommunen måste stå bakom kravet. Förra valet kunde cirka 4 600 norbergare rösta, så med andra ord krävs det omkring 460 namnunderskrifter för att väcka frågan om en folkomröstning. En sådan kan sedan bli av förutsatt att insamlingen uppfyller vissa formaliakrav, att det rör en fråga som kommunfullmäktige har rätt att besluta om och så länge inte två tredjedelar av fullmäktige röstar emot en folkomröstning.

Läs mer i onsdagens papperstidning eller köp e-tidningen här.

Mer läsning

Annons