Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år sedan mordet på Olof Palme

I söndags, den 28:e februari, var det 30 år sedan dåvarande statsminister Olof Palme mördades i Stockholm. Palme var stor i Fagersta och Norberg och många sörjde dagarna efter hans död.

Annons
Olavi Viitanen minns när Olof Palme besökte Fagersta. Bilden till höger är från när Olof Palme besökte stålverket oktober 1984.

Många av de som levde vid tiden för mordet minns fortfarande vad de gjorde när de nåddes av dödsbudet.

Helmut Hoffmann (S), som då var med i arbetarkommunens styrelse, minns dagen.

– Jag hade varit på jobbet och åkte på morgonen när jag hörde på radion att Olof Palme blivit skjuten, säger Helmut Hoffmann.

Inga-Stina Hesselius, då ordförande i Norbergs arbetarekommun, blev väckt av ett telefonsamtal om mordet.

Olavi Viitanen, som senare skulle bli ordförande i Fagersta arbetarekommun och riksdagsledamot för S, blev uppringd dåvarande ordförande KG Mathsson som kom med dödsbudet.

– Jag sa ”det är inte möjligt, det kan inte vara sant”. ”Jo, det är det” svarade han, säger Olavi Viitanen.

Mordet skedde klockan 23.21 på fredagen den 28:e februari 1986. I numret av Fagersta-Posten som kom måndagen efter mordet beskrivs minnesstunderna som hölls i Norberg och Fagersta.

S i Norberg hade då sina lokaler mitt emot Ica.

– Många människor kände att de ville prata med någon så vi hade det som en mötesplats. Vi hade en kondoleansbok och det kom folk hela dagen och dagen efter, säger Inga-Stina Hesselius.

Hon beskriver hur det märktes att alla blev berörda av mordet då många som inte sympatiserade med Olof Palme kom för skriva i kondoleansboken.

I gamla bilder från Fagersta-Posten ses hur kön ringlar lång till kondoleansboken som fanns vid minnesstunden på Järntorget.

Olof Palme besökte Norra länsdelen vid flera tillfällen. Han invigde Folkets hus i Norberg. Under firandet av Fagersta arbetarkommuns 75-årsjubileum, den 14:e november 1981, besökte han Fagersta. Han passade då på att pika sina borgerliga motståndare som hade makten, skriver Fagersta-Posten.

– De enda vallöfte de hållit är det om växling vid makten. De har ju växlat vart och vartannat år! sa Olof Palme.

– Jag tror att han hade haft svårare om han levt nu. Jag tror att innerst inne att han, fast han talade om kompromisser, hade haft svårt att komma överens med moderaterna om någonting, säger Olavi Viitanen.

Olavi Viitanen träffade Palme vid några av besöken men hans starkaste minnen av statsministern är från när Palme stod i talarstolen.

– När folk visste att Palme skulle komma var det ingen idé att beställa b-salen. Det var a-salen punkt och det var fullt!, säger Olavi Viitanen.

– Jag har lyssnat på flera politiker och inte alla kunde övertyga. Men det kunde han.

Annons