Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

300 miljoner till kommunerna

Kommunerna kommer inte att behöva stå för alla kostnader kring räddningsarbetet. Regeringen lovar att bidra med miljoner.

Annons

På pressträffen som nyligen hölls i Stockholm berättade finansmarknadsministern Peter Norman att kommunerna, så snart som möjligt, ska få bidrag av staten till räddningskostnaderna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått på sitt bord att fördela pengarna och skyndsamt hjälpa kommunerna som drabbats: Sala, Surahammar, Fagersta och Norberg.

- Kommunerna ska inte behöva oroa sig över budgetar eller likviditet, sade Peter Norman under presskonferensen.

Av de 300 miljoner det rör sig om ska 250 miljoner gå främst till de kostnader som räddningsarbetet kostat. 50 av dem ska gälla arbetet kring räddningsarbetet, det kan handla om bevakning och verksamheter med nära koppling till släckningsarbetet.

De inhyrda planen betalar MSB direkt för att kommunerna ska kunna fokusera på annat, främst det räddningsarbete som pågår nu.

På finansdepartementet har en kontaktperson utsetts som kommunstyrelsens ordförande kan kontakta vid frågor, något som kommunerna också önskat.

Eskil Erlandsson, jordbruksminister, nämnde också att dieselskatten i de berörda områdena kan komma att skattereduceras för skogsmaskiner i området. Dialog förs även med Skogsstyrelsen för att säkerställa att beslut fattas skyndsamt vad gäller avverkning. Regeringen planerar också att lämna bidrag till återuppbyggnad av skadade vägar på samma sätt som efter stormen Gudrun. Tillfälligt stöd för biobränsle från brandområdet måste dock prövas av EU. Jordbruksdepartementet ska också se över möjligheterna att bidra med 10 miljoner för återevakuering av bland annat de djur som inte täcks av försäkring.

Mer läsning

Annons