Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-50-åringar jobbar över mest – utan att få betalt

Hälften av alla arbetande svenskar jobbar över utan att få betalt.
Inte nog med det: 58 procent hävdar att arbetsgivaren förväntar sig att medarbetarna ställer upp utanför ordinarie arbetstid om det behövs.

Annons

Det har Manpower och undersökningsföretaget Kairos Future kommit fram till efter att 8 000 personer fått svara på frågor om arbete och karriär i en undersökning de kallar ”Den gränslösa arbetsplatsen”. Enligt enkäten jobbar den genomsnittlige svensken drygt sex timmar obetald övertid per månad. Av den grupp svarande som jobbat övertid, 48 procent, blir den genomsnittliga obetalda övertiden hela 13 timmar.

– Arbetsplatsen kräver ett helt nytt synsätt när det gäller arbetstiden. Det handlar nu om ett givande och tagande ur såväl arbetsgivarens som arbetstagarens perspektiv, kommenterar Peter Lundahl, vd för Manpower group Sweden.

Den ålderskategori som jobbar mest obetald övertid är 60-talisterna. Snittet för dem ligger på åtta timmar per månad och av alla 60-talister som verkligen jobbar obetald övertid är snittet 14 timmar. Samma statistik för andra ålderskategorier, se faktarutan.

Förväntan på att ställa upp58 procent av de tillfrågade menar att arbetsgivaren förväntar sig att de ska ställa upp om det behövs – utanför ordinarie arbetstid. 55 procent tycker dessutom att det är ett rimligt krav.

I vissa yrkesgrupper är dock många kritiska till att de förväntas ställa upp. Den yrkeskategori där flest andel är missnöjda är hälso-/sjukvård där 31 procent tycker att förväntningarna är orimliga. Därefter kommer yrkeskategorin reklam/PR/information där 27 procent är kritiska.

Minst kritiska är hantverksyrkena, där 14 procent är kritiska.

Åldersgrupper

50-talister eller äldre: I snitt 7 timmar obetald övertid per månad (13 bland de som svarat att de jobbar obetald övertid).

60-talister: 8 (7)

70-talister: 7 (13)

80-talister: 4 (11)

90-talister: 2 (9)

Mer läsning

Annons