Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

6 420 hektar som ska skydda sällsynt natur

Då: ett helvete. Nu: spirande nytt liv. Efter skogsbranden växer det för fullt igen och nyligen invigdes ett nytt naturreservat för att behålla den unika naturen.

Annons
Fyra ledord för framtiden: Landshövdingen Minoo Akhtarzand invigde i går Hälleskogsbrännans naturreservat, som får fyra ledord: minnen, upplevelser, kunskap och mångfald.

Ett markbyte möjliggör att länsstyrelsen nu kan utropa ett nytt naturreservat i knappt hälften av brandområdet.

Hälleskogsbrännan är namnet och omfattar 6 420 hektar från Grävlingsberget i norr – där invigningen hölls – till Fermansbo urskog i söder och omfattar Fagersta, Sala och Surahammars kommuner.

– Det var en hemsk händelse där vi ska hedra den människa som dog, men ur detta kan något nytt och starkt växa fram, säger landshövdingen Minoo Akhtarzand som höll ett tal under invigningen.

Nioårige Erik Eriksson från Karbenning var på plats tillsammans med familjen.

– Vi fick lämna vårt hus under branden och bo hos min moster. Det var läskigt, jag trodde att huset skulle brinna upp. Men efter några dagar kunde vi återvända och det kändes jätteskönt. Jag hade saknat både huset och katterna.

Han tittar ut över den brända skogen samtidigt som han tuggar på en korv.

– Det är ganska fint men svart.

Bredvid honom sitter farfars kusin Inga-Lill Auger, född i Norberg men utflyttad till USA sedan drygt 50 år.

– Via släktingar hörde jag om branden när den pågick. Det var ledsamt, obegripligt, säger hon. Peter Jaslin

Käk i det fria: Både Erik Eriksson och Inga-Lill Auger fascinerades av brandskogen och passade på att ta en lunch vid en av grillplatserna som nu finns vid Grävlingsberget.
Annons