Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

65 miljoner ska höja lärarlönerna

Fagersta får 2,85 miljoner kronor av regeringens Lärarlönelyft. Förhoppningen är att höjda löner i förlängningen ska förbättra skolresultaten.

Annons
Eva Georgsson, ordförande i Lärarförbundet i Fagersta, hade hellre sett att pengarna i Lärarlönelyftet fördelats mer rättvist.

Totalt satsar regeringen 65 miljoner kronor på årsbasis för att Västmanlands lärare ska kunna få 3000 kronor mer i månaden.

– Skickliga och engagerade lärare är en nyckel för att vända skolresultaten. Eftersom

Lärarlönelyftet premierar skicklighet har vi hittat en metod för att höja lärarnas löner som

också kan leda till förbättrade skolresultat. 65 miljoner kronor om året kommer att göra

skillnad i Västmanland, säger riksdagsledamot Anna Wallén (S).

Läs också: Lärarlönerna höjs – men inte för alla

Av det statliga lönelyftet för lärare får Fagersta 2,85 miljoner kronor, Norberg 1,25 miljoner och Skinnskatteberg 750 000.

- Det här är en satsning som sätts in på ett av de ställen där det behövs som allra mest. Det är ytterst viktigt att eleverna ges rätt förutsättningar att gå ut skolan med godkända betyg och för det behövs fler lärare och mindre klasser. Det här siktar just på att få fler att bli lärare, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta, i ett pressmeddelande.

Eva Georgsson, ordförande i Lärarförbundet i Fagersta, ser positivt på tillskottet men tillägger:

- Det vore bättre om alla lärare fick 1000 kronor istället. Då visar man att alla behövs. Det vore drömmen att alla får ta del av kakan eftersom det är lärarbrist och blir svårare och svårare att behålla lärare. 

Lönerna är viktiga i konkurrensen om lärarna, menar Eva Georgsson.

- Det är mycket vanligt nu att lärare säger upp sig och byter arbetsgivare på grund av att de får högre lön i någon grannkommun. Det skapar större rörlighet och större oro. 

Annons