Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

80 länsbor tvingas blåsa för att starta bilen

Knappt var tionde rattfyllerist i länet klarar sig undan indraget körkort. Han eller hon får i stället inmonterat ett alkolås i bilen. Om föraren är onykter startar inte bilen.

Annons
Alkolåset är en ganska liten tingest som man blåser i innan man startar bilen. Låset är kopplat till startmotorn som vägrar arbeta om föraren har för mycket alkohol i utandningsluften.

Sedan 2012 finns möjligheten för de som fällts för rattfylleri att få behålla körkortet mot att ett alkolås monteras i den egna bilen. Ett 80-tal länsbor kör omkring med ett sådant.

Det är inte gratis: hela paketet med läkarintyg, alkolås, support och service kostar runt 20 000 kronor för ett år och bortåt det dubbla för två år.

– Det är ofta skillnaden mellan att kunna behålla arbetet eller inte, säger Anders Hedåberg, som är alkohollåssamordnare på Transportstyrelsen. Och då är det kanske ändå inte så mycket.

Han säger att inte alla får erbjudandet – den som är blandmissbrukare är till exempel utesluten, liksom folk med en lång historia av missbruk.

Jörgen Bergfasth, chef för länets trafikpoliser, säger att drograttfyllon är i majoritet av de cirka 850 som avslöjas varje år i länet. Väldigt många av dessa tas efter tips från allmänheten.

– Flest tar vi på natten. Ungefär 27 procent mellan midnatt och klockan fyra. Och allra flest nätterna fredag till söndag.

Men en majoritet av dem som åker fast har inget körkort att dra. Narkomaner eller alkoholmissbrukare har ofta tagits för samma brott tidigare.

Annons