Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

94 jobb hotas om bageri flyttar

Ägarna till Vaasan Sverige, tidigare Nordic Bake Off, utreder en expansion i Baltikum. I utredningen finns planer på att flytta Fagerstafabriken utomlands.

Annons

FAGERSTA. Den finska bagerikoncernen Vaasan, som äger Nordic Bake Off, omorganiserar. Nyligen beslöt man att döpa om alla verksamheter, vilket gör att Fagerstafabriken nu heter Vaasan Sverige.

Nästa steg kan bli att flytta hela fabriken till ett annat land.

Nyligen informerades personalen om att Vaasan har planer på att expandera i Baltikum och att bolaget just nu söker bygglov för en helt ny fabrik någonstans i Estland, Lettland eller Litauen.

Enligt uppgifter till tidningen är bolagets tanke att flytta hela verksamheten i Fagersta till den nya fabriken.

Vaasan Sveriges vd Jonas Åberg bekräftar att bolaget funderar på att expandera i Baltikum, men kan inte uttala sig om vad det kommer att innebära för fabriken i Fagersta.

–I de baltiska staterna är vi marknadsledande vad gäller färskt bröd. Det vi gör nu är att utreda möjligheterna att bygga en bake off-fabrik där. Mer än så vet inte jag i dag, vi är mitt i en utredning. Det handlar om tillväxt, vi ska växa på butiksbakat bröd i de baltiska staterna och för att göra det måste vi finnas där.

Det är ju skillnad på att bygga en ny fabrik och starta en ny verksamhet, än att flytta verksamheten i Fagersta. Finns båda alternativen med i utredningen?

–Jag tror att man har haft olika spår som man har gått på. Det finns nog olika varianter och det kommer vi att veta mer om i augusti, då utredningen ska vara klar. Det vi gör är att leta efter investerare och söka bygglov i Baltikum, mycket mer än så kan jag inte informera om i dag.

Om ni får bygglov och kan bygga en ny fabrik, vad ser du i dag som det mest troliga alternativet – att ni startar en ny verksamhet där, eller att ni flyttar verksamheten i Fagersta?

–Jag önskar att jag hade ett svar på den frågan, men jag har inte det. När vi vet kommer vi direkt att informera om det, säger Jonas Åberg.

Läs mer i måndagens tidning.

Annons