Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äggstra nyttig högtidsmat

Om du är en av dem som fokuserar mer på äggätandet än godisätandet under påsken så kan du känna dig extra nöjd. Ägg är nämligen, till skillnad från godis, bland det nyttigaste du kan äta, eftersom det innehåller alla näringsämnen och beståndsdelar som en liten kyckling behöver för att bli till.

Annons

Från ägg får vi fullvärdigt protein så att våra kroppar kan bygga upp sina celler, järn som transporterar syre i vårt blod, selen som är en antioxidant och så gott som samtliga vitaminer förutom C-vitamin.

Andra äggfakta:

Det finns fem miljoner värphöns i Sverige.

Varje år äter medelsvensson i snitt 200 ägg om man inkluderar samtliga produkter där ägg ingår. På påskaftonen ökar tempot drastiskt och sex miljoner ägg i timmen förtärs.

Syre passerar genom äggets väggar in till kycklingfostret. Koldioxiden och vattenångan som bildas inuti ägget tar samma väg ut.

Bruna höns lägger oftast bruna ägg och vita höns lägger vita ägg, men smaken är alltid likadan.

Traditionen att äta ägg kommer från de hedniska vårfestligheterna där man offrade och åt ägg i en fertilitetsrit.

Källa: sund.nu

Mer läsning

Annons