Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åhlund ny landstingsdirektör

Nu är det klart att Anders Åhlund till hösten blir ny landstingsdirektör i Västmanland.

Annons

Anders Åhlund, som i dag är länsråd vid länsstyrelsen i Västmanland, efterträder Monica Berglund som valt att lämna posten efter nästan åtta år för att lägga mer tid på familjen.

Åhlund presenterades vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen.

- Det känns väldigt bra och jag känner ett stort lugn vilket bygger på det stora förtroende jag upplever att jag har. Det ska bli hemskt spännande och jag har mycket att lära, säger Anders Åhlund.

Anders Åhlund är civilekonom i botten och arbetade tidigt under karriären bland annat på ABB i Västerås. Han har tidigare arbetat på regeringskansliet, bland annat i social- och finansdepartementen. Han har även arbetat vid Sveriges EU-representation i Bryssel men kommer nu senast alltså från länsstyrelsen.

- Jag har lärt mig mycket på länsstyrelsen och har skapat mycket kontakter i länet som jag tänker ta med mig in i min nya roll, säger han.

Landstinget Västmanland dras med stora ekonomiska problem men Anders Åhlund är återhållsam angående att uttala sig kring vad han vill ta tag i först.

- Det handlar om respekt för de som arbetar inom landstinget. Jag vill inte bara komma in och direkt säga vad jag ser för utmaningar utan jag vill ägna den här första tiden åt att lära mig så mycket jag kan om verksamheten.

Vad är din bild av hur landstinget Västmanland fungerar?

- Min bild är att det fungerar väl. Jag vill att det ska vara en attraktiv arbetsgivare och att de anställda ska tycka att det är kul att gå till jobbet. Så är det säkert redan nu men vi kan göra ännu mer.

Hur ska du göra det?

- Det blir mycket att åka runt och träffa folk, de fackliga organisationerna, chefer i koncernledningen och personal inom kollektivtrafiken och vården. Men även personer utanför landstinget som har nära samarbete med oss.

Hur gick rekryteringen till?

- Jag blev kontaktad av rekryteringsföretaget första gången någon vecka före påsk. Sedan tog det ett tag att bestämma sig men sefter det har det varit en bra resa och med lite tur är jag här nu.

Tur?

- Haha, ja och lite skicklighet också hoppas jag.

Landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S) tror att Åhlunds erfarenheter, inte minst från arbete utomlands, kan vara nyttiga för landstinget.

- Han har erfarenhet från regeringskansliet där han även klättrat lite, vilket är positivt. Han har en gedigen ekonomisk kunskap, kan staten och vår kopplong till staten och har dessutom kontakter in. Att han varit i Bryssel är också bra, vi behöver mer kunskaper om EU och behöver bli bättre på att söka stimulansmedel därifrån när vi kan, säger hon.

Landstinget Västmanland har även ansökt att gå in i en regionbildning 1/1 2017, vilket Denise Norström tror att Anders Åhlund kommer att kunna hantera på ett bra sätt.

- Det blir inga konstigheter för honom. Han kan de här sakerna och vet vad vi behöver ta över från länsstyrelsen. Det blir en viktig uppgift för honom, att tillsammans med mig ta ledartröjan i processen med regionsbildningen, säger Denise Norström.

Anders Åhlund tillträder under hösten. Något datum är ännu inte satt.

Annons