Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre friskar upp minnet om trafik

Nya trafikmärken och allt fler bilar i trafiken. Det fick Torsten Johansson att engagera sig i att lära pensionärer om vilka trafikregler som gäller i dag. ”Det har hänt en hel del sedan 1950-talet”, säger han.

Annons
Här visar Torsten Johansson deltagarna Gunilla Lindberg och Ingrid Dalberg hur man ska köra i en rondell.

På övervåningen i Liljanhuset befinner sig Torsten Johansson i ett av rummen och leker med en grön plastbil över ett papper föreställande en cirkulationsplats.

– Det är lite lättare att visa så här än att enbart läsa ur en bok, säger han.

I rummet sitter även Ulla Johansson, Gunilla Lindberg och Ingrid Dalberg. De är på plats för att lära sig mer om trafik. Och i dag är det lektion om just cirkulationsplatser.

– Det har tillkommit mycket sedan en annan tog körkort, säger Gunilla Lindberg och menar att hon nog blivit lite fegare i trafiken med åren.

Ulla Johansson kör mycket bil, närmare 2000 mil per år.

– Jag känner mig inte orolig i min körning. Men däremot har det kommit mycket nya skyltar som man vill veta vad de betyder. Sedan är det alltid bra att friska upp minnet lite, säger hon.

De har haft tre trafikmöten och fått lära sig allt från skyltars betydelse till att nu senast titta närmare på rondellkörning.

– Vi tog en tur till cirkulationsplatsen vid Lidl för att se hur många bilar det är som gör på rätt sätt. Det visade sig att av de 110 bilar vi såg var det 47 av dem som inte använde blinkers alls, säger Torsten Johansson.

– Och alla var inte gamla, säger Gunilla Lindberg och skrattar.

Bakom idén till att lära pensionärer mer om rådande trafikregler står Torsten Johansson för, i samarbete med PRO, pensionärernas riksorganisation.

– Det är uppskattat och bra för en annan också att lära sig. Det har tillkommit mycket sedan en annan tog körkort, 1959. Många äldre kanske väljer att åka samma väg som de alltid har gjort och känner sig lite osäkra i trafiken. Sedan har vi det här med att med åldern kommer också sämre syn och reaktionsförmåga, säger han.

Nästa gång ska Torsten gå igenom när det kan vara bra att sluta köra bil.

– Det är nog ett känsligt ämne för många som har kört bil hela livet. Och svårt att ta det stora beslutet, säger han.

Gunilla Lindberg berättar att många äldre damer förmodligen är vana med att mannen var den som körde mest bil.

– Det gör ju också att man behöver veta vilka regler det är som gäller. Har man varit passagerare under lång tid kan det vara lite läskigt att börja köra, säger hon.

Har ni blivit klokare av dessa lektioner?

– Absolut. Nu vet jag hur man ska köra i rondeller. Men jag håller mig nog borta från att köra i Stockholm, säger Gunilla Lindberg.

Tips för äldre i trafiken

Håll vanan uppe genom att dela på bilkörningen i familjen. För tio år sedan hade äldre kvinnor sällan körkort jämfört med jämnåriga män och yngre kvinnor. I dag har det jämnats ut, men fortfarande kör män betydligt mer bil än kvinnor.

Ju mer man kör desto säkrare blir man.

Gå en kurs eller ta körlektioner om man är ovan.Det finns KBT-behandling (kognitiv beteende terapi) som kan hjälpa den som är rädd för att köra bil.

Kör automatväxlat. Forskning visar att det är säkrare.

Ålder är inget hinder för att köra, så länge man är frisk.

Dövhet är inget hinder för att köra bil.

Du kan köra även om du går lite dåligt. Det krävs inte mycket kraft.

Några tecken på att det är dags att sluta köra bil kan till exempel vara om någon:

Börjar variera hastigheten utan orsak.

Kör nära och över mittlinjen utan anledning.

Svajar fram och tillbaka över vägen.

Har svårt att se vägvisningsskyltar i tid.

Börjar köra vilse oftare.

Källa: Transportstyrelsen

Mer läsning

Annons