Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt dyrare att åka kollektivt

Kostnaden för att åka kollektivt ökar. Priset för ett månadskort inom länet har ökat med 37 procent de senaste tio åren. ”Det är lite saftigt”, säger Lars Flodin, MP.

Annons

En kartläggning från Sveriges Radio visar att priset för ett månadskort inom Västmanland ökat med 37 procent de senaste tio åren.

– Bränsleprisernas utveckling är en stor del i det, säger Conny Strand, vd för Västmanlands Lokaltrafik.

Han menar att undersökningen inte ger någon helhetsbild av prisutvecklingen eftersom fler människor åker buss inom Västerås.

Kollektivtrafiken finansieras delvis av de enskilda resenärernas biljetter och delvis av skattepengar. Conny Flodin säger att prishöjningen inte beror på att en större del har lagts på den enskilde resenären.

– Det har inte rört sig mycket. Men nu är det en större del som är skattesubventionerad, säger han.

Lars Flodin, MP, ledamot i landstingets kollektivtrafiknämnd, kan tänka sig att öka skattesubventioneringen av resorna. Fast då krävs det först bevis på att lägre priser skulle få fler att ta tåg eller buss i stället för bil.

– Vi måste veta att fler då skulle åka med kollektivtrafiken. Använder vi landstingets pengar så måste det gynna människor i hela länet, säger han.

Utöver biljettpriserna tror han att tillgängligheten är viktig för att få fler att åka kollektivt. Vad det gäller tågtrafiken måste staten ta ett större ansvar.

– Vi kan inte ha fler tåg på grund av spåren, säger han.

ERIK HJÄRTBERG

Annons