Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre länsbor  känner sig otrygga

Det är allt färre i Sverige som känner otrygghet – och länsborna känner sig tryggare än vad medelsvensken gör. Det visar en färsk undersökning som Brottsförebyggande rådet (Brå) har gett ut.

Annons

För sex år sedan var det 21 procent av svenskarna som kände sig otrygga när de vistades ute sent på kvällarna. Nu är siffran nere i 17 procent . Det är 15 procent av länsborna som känner sig otrygga. Det är betydligt färre än i storstäderna där otryggheten är som allra störst. Värst är Malmö där 25 procent uppger att de känner sig otrygga. Strax efter kommer Göteborg där 24 procent uppger att de känner sig otrygga. I Stockholm är siffran nere på 18 procent.

Ungefär 11 procent av kvinnorna i Sverige går inte ut ensamma sent på kvällen på grund av rädsla för att råka illa ut.

Oro för nära och kära Det är 25 procent av befolkningen i Västmanland som känner oro för att nära och kära ska råka ut för brott. I Sverige som helhet är siffran också uppe i 25 procent – det är en minskning med sju procent från 2006.

I riket är det 14 procent som är oroliga för att deras bostad ska få påhälsning av inbrottstjuvar. Även här är länsborna tryggare – det är 13 procent som upplever en sådan oro.

Rädsla för våld

Att råka ut för misshandel och andra våldsdåd oroar inte heller länsborna lika mycket som medelsvensson. Tio procent utrycker en sådan oro medan medeltalet för riket ligger på 12 procent .

Nationella trygghetsundersökningen som Brå ligger bakom, bygger på intervjuer med ett urval av 20 000 personer mellan 16 och 79 år. Undersökningen genomförs årligen sedan 2006.

Mer läsning

Annons