Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler butiker rånas

Allt fler butiker utsätts för rån. Dessutom riskerar en butik som rånats en gång tio gånger så stor risk att drabbas igen. Det framgår av en färsk rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå).

Annons
Lisa Wallin, utredare på Brå.

Brå har granskat alla butiksrån som skett mellan 2000 och 2008.

– De allra flesta butiksrån sker i storstäderna. Eftersom det sker så få butiksrån ute i länen så påverkas siffrorna där av enskilda faktorer. Om antalet rån sjunkit det ena året kan det bero på att det är en person som begått rånet och att den personen har åkt fast, säger Lisa Wallin, utredare på Brå.

Samma rånas igenUnder 2008 skedde åtta butiksrån per 100 000 invånare länet. Det kan jämföras med landet i övrigt där elva rån anmäldes.

Rapporten från Brå visar att en butik som utsatts för rån en gång löper tio gånger så stor risk att bli utsatta för rån igen.

– Om en butik har utsatts för ett rån måste de se över säkerheten för att undvika att det händer igen. Kanske bör man begränsa tillgången på kontanter och använda mer slutna system. Men det finns också enklare åtgärder som kan vara effektiva. Det kan hjälpa att öka belysningen och att ha välordning i butiken. Det ger en bättre överblick över lokalen.

Videobutiker utsattaDet är framför allt videobutiker som utsätts för rån. Det kan ha sin förklaring i att videobutikerna har sena öppettider och ensam bemanning. Störst risk att en butik rånas är under vintertid.

– Troligtvis har detta med tillfällesstrukturen att göra. Är det mörkt ute syns inte en rånare lika väl samtidigt som man vintertid har mer kläder på sig som kan dölja ansiktet utan att det drar till sig uppmärksamhet.

Annons