Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler utlänningar köper fritidshus

Allt fler utlänningar skaffar sommarstuga i Sverige. Under det senaste året har intresset från holländare och danskar minskat något. Men i länet är det fortfarande få fritidshus som tillhör någon utlänning.

Annons

På fem år har siffran för utlänningar som äger fritidshus i Sverige ökat med 15,3 procent. Det är sammanlagt sex procent av fritidshusen som har utländska ägare. Det visar färska siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Det är framför allt människor från Norge, Tyskland och Danmark som köper fritidshus i Sverige.

Det är norrmännen som står för den största ökningen. Förr året ägde norrmännen 608 fler fritidshus i Sverige. Det motsvarar en ökning med 7 procent jämfört med året innan.

I Västmanland är det mindre än en procent av fritidshusen som har utländska ägare. Det rör sig om totalt 38 personer - som äger 0,4 procent av alla fritidshusen i länet.

Det finns sammanlagt 9 260 fritidshusägare i Västmanland. Av dessa personer, är det nio som kommer från Tyskland, fem personer är i från Norge och en person som har sina rötter i Nederländerna.

Det är framför allt danskar och tyskar som äger fritidshus i Sverige. Utlänningarna väljer först och främst att köpa hus i de södra länen.

Det finns dock inte en enda dansk som äger ett fritidshus i varken Västmanland eller Uppsala.

Annons