Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambulansen dröjde tre timmar

Stig Karlsson ramlade hemma och bröt lårbenshalsen i början av maj. Trots att hemtjänstpersonal och anhöriga ringde många gånger tog det tre timmar innan ambulans anlände.

Annons
Stig Karlsson till vänster får besök av sina söner Erik och Ivar Karlsson. Stig Karlsson bröt lårbenshalsen och fick vänta tre timmar på ambulans.

85-årige Stig Karlsson har spenderat den senaste tiden på Bergslagssjukhuset under tiden som hans ben har läkt.

När benet blivit bra nog ska han påbörja rehabilitering.

Stig Karlsson är inte glad över att han behöver äta medicin och smärtstillande för sin skada. Det berättar han för sönerna Ivar och Erik som dagligen kommer för att titta till honom.

Det var första söndagen i maj som olyckan inträffade hos Stig Karlsson i Olsbenning strax innan klockan 18.

– Han skulle hämta en sak och trillade omkull. Han tryckte på trygghetslarmet och hemtjänsten kom dit, säger Ivar Karlsson.

Hemtjänsten kontaktade omgående SOS och Ivar som åkte hem till sin far klockan 18.

– Jag hörde hemtjänstpersonalen prova gång på gång att få något svar från SOS men de fick de inte, säger Ivar Karlsson.

Under tiden fick Stig ligga med benen i högläge.

– Jag tyckte inte att det gjorde så märkvärdigt ont. Det var sen när de flytta in mig i ambulansen som det gjorde ont, säger Stig Karlsson.

Ivar Karlsson fyller i att hans far kände stark smärta av olyckan.

– Han hade brutit benet, klart det gjorde ont, säger Ivar Karlsson.

Vid klockan 20 ringde Ivar SOS på nytt och fick till svar att ambulansen var i Västerås. När ambulansen anlände var klockan 21.06.

– De på hemtjänsten sa åt mig att lägga på minnet tiden ambulansen kom fram, säger Ivar Karlsson.

När de senare under veckan fick läsa i Fagersta-Posten om att ambulansens medianutryckningstid var bra så blev Ivar och Stig upprörda.

– Det var frustrerande att vänta så där länge och inte få någon klarhet eller besked om när ambulansen skulle komma, säger Ivar Andersson.

SOS Alarm leder och styr ambulanserna i Västmanland. Ett ärende om händelsen har upprättats men SOS vill inte kommentera det som hänt på grund av patientsekretess.

– Vi håller på att titta på det och vi ska ta kontakt med den här mannen. Det kommer att klarläggas vad som hänt men det kommer att ta en tid, säger Anders Klarström, presschef hos SOS Alarm.

– Då och då uppstår väntetider. Väntetider som är längre än vad både landstinget, ambulanserna och vi önskar, säger Anders Klarström.

Var fanns ambulanserna under söndagskvällen?

– Nej, det vet jag inte heller, utan det här är något som vi tittar på.

Fagersta har flera ambulanser men de är inte enbart till för patienter här i norra länsdelen. SOS kan skicka ambulanserna till platser i hela länet.

Mer läsning

Annons