Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Analytikerns kritik: Fagersta var för passivt

Fagersta var inte förberett för den katastrof som skogsbranden innebar. Det enligt utredningen från Försvarshögskolan. – Kommunen skulle ha varit mer aktiv i arbetet, säger Daniel Sandberg, utredare.

Annons

Fagerstas krishantering brast på flera punkter under skogsbranden. Det konstaterar Försvarshögskolan, som har utvärderat Fagerstas insatser.

Kommunen får kritik för den uteblivna kommunikationen med de evakuerade från Stabäck. Personer från det området blev upprörda över att ingen från kommunen hörde av sig.

Fagersta hade som policy att endast gå ut med information som var bekräftad. Det gjorde att informationen blev knapphändig.

– Kommunen skulle ha varit mer aktiv i arbetet. Det finns absolut ett värde i att kontakta drabbade bara för att visa att kommunen finns här och jobbar aktivt, säger Daniel Sandberg, analytiker på Crismart vid Försvarshögskolan.

Även dåvarande kommunalrådet Stig Henrikssons agerande får kritik – när det gäller hans val att leda krisledningsgruppen.

– Den här typen av konstellation kan leda till att fördelningen mellan tjänstemän och politiker glider in i varandra, säger Sandberg och fortsätter:

– En sådan osäkerhet finns det inte plats för i den här typen av händelse. Det ska vara glasklart för att så effektivt som möjligt hantera situationen.

Utredaren Daniel Sandberg har bland annat intervjuat inblandade från kommunen. I samband med evakueringen av Ängelsbergsområdet har flera kommunala tjänstemän tyckt att det var oklart hur de skulle arbeta.

– Flera av dem jag pratat med har påtalat att det behövs tydligare riktlinjer för hur man ska hantera en sådan här situation, säger Sandberg.

Stig Henriksson (V) var kommunalråd i Fagersta under skogsbranden. Det var han som fattade beslutet att leda krisledningsgruppen.

– Vid den tidpunkten hade vi ingen överordnad tjänsteman i kommunen för att enklare hantera den typen av frågor, säger han.

Henriksson framhåller också positiva effekter av hans arbete:

– Tack vare att undertecknad inte hade en operativ roll kunde jag lyfta i gruppen att vi behövde gå ut med information till somalier eftersom många av dem inte lyssnar på radion.

Fagersta har tagit till sig av kritiken i utredningen. Politiker och tjänstemän kommer att träffas oftare för krisövning.

– Och samverkan med räddningstjänsten måste säkerställas och utvecklas, säger Marino Wallsten (S), kommunalråd.

I utredningen får Fagersta också beröm. Enligt Cri-smart vid Försvarshögskolan var det korrekt att bara publicera verifierad information. Utredningen lyfter också fram kommunens aktiva roll i efterarbetet.

Mer läsning

Annons