Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ängelsberg och Västervåla utryms

(Uppdaterad 19:15) Beslut om att evakuera Ängelsberg och Västervåla har fattats. Orsaken är den kraftiga skogsbranden som sprider sig fort.

Annons
Den tjocka brandröken ligger som ett täcke över Ängelsberg

- Vi befarar att det ska bli farliga förhållanden på de här orterna på grund av brandspridningen, säger Fredrik Eriksson, informationsbefäl på räddningsledningen.

Polisen har ansvar för utrymningen av samhällena.

- Man har satt in bussar så att folk som inte har förmågan eller viljan att transportera sig bort för egen maskin har möjlighet att använda dem. De som vill ha hjälp med evakuering förs till POSOM i Västerås, säger han.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, har gått ut till boende i Ängelsberg, Västervåla samt boende vidare upp till väg 668 i Hästbäck och boende söder ut längs väg 256 till Hörnsjöfors. De ska evakuera sina fastigheter omedelbart. 

Boende i Ängelsberg och Västervåla uppmanas att bege sig till kommunhuset i Fagersta.

- Det är inte för att de ska bo här, utan det är mest för att dela in folk och se vilka som har någon att bo hos under natten. Har man ingen att bo hos får vi fixa inkvartering, säger Anna Hötzel, pressansvarig på Fagersta kommun.

- Kommunhuset är ett ställe som alla känner till och där vi kan stå och pricka av på listor, tillägger hon.

Hur är situationen med brandbekämpningen nu?

- Den är fruktansvärt påfrestande. Vi har oerhört svåra förhållanden att jobba i, på grund av vädret och den torka som varit innan, säger Fredrik Eriksson.

Räddningstjänsten har hjälp av militären och många andra organisationer.

- Det är inte bristen på personella resurser som gör att vi inte lyckas få kontroll på branden, utan det är det ur brandsynpunkt fruktansvärt dåliga vädret och torkan som gör det så svårt, säger han.

Branden sprider sig fort om man inte lyckas begränsa det. Det blåser sydvästliga vindar vilket innebär att elden rör sig norrut.

Hur ska folk i Fagersta och Norberg tänka?

- Det som är aktuellt just nu är röklukt och rök. När det gäller röken så ska man försöka ta sig därifrån om man känner obehag av den. Men det är samma typ av rök som vid en lägereld, det är trä och så, det är inte en särskilt giftig rök på det viset, säger han.

Finns det risk att branden sprider sig in i Fagersta och Norberg?

- Inte in i tätorten, i så fall i utkanten. Det är typen av terräng och växtlighet som gör att det är svårt att stoppa det här, säger Fredrik Eriksson.

Är du drabbad eller har frågor? Ring 0224-74 70 00 för mer information. Det finns även uppdaterad information på Länsstyrelsens hemsida: www.lansstyrelsen.se/vastmanland

Annons