Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga kritiska efter dödsfall i cell

Det gjordes inte en medicinsk undersökning av mannen som avled i häktet. Det bekräftar polisen. Den avlidnes syster är starkt kritiskt till att polisen själva gjorde bedömningen att spärra in hennes bror i fyllecellen.

Annons
Ung man avled i arresten i polishuset i Avesta. Mannen fick aldrig möjlighet till läkarundersökning. Fallet utreds nu av åklagare.

I tisdags, vid 15-tiden, avled en man i 25-årsåldern som kommer från norra Västmanland i Avestas polishus arrest. En polispatrull hade vid lunchtid omhändertagit honom för att han uppträdde berusat i Avesta galleria. Strax före klockan 15 hittade personalen i arresten mannen livlös. En ambulans tillkallades, men den medicinska personalen kunde inte återuppliva honom.

Den avlidne mannens syster är kritisk till hur rutinerna kring hennes brors omhändertagande skett.

– Jag är upprörd över att det inte verkar som att det gjordes någon läkarbedömning på min bror. Det är så många som dött i en fyllecell och jag tror inte att polisen klarar av att avgöra om någon är frisk nog att spärras in i en cell, säger hon.

Hon berättar att hon pratade med brodern morgonen innan han avled och att hon visste om att han tagit droger.

– Han var drogfri i tre år, men fick ett återfall för två veckor sedan och så slutade det så här.

Hon och hennes anhöriga fick dödsbeskedet på tisdagskvällen när polisen och en präst besökte dem, men de fick inte svar på sina frågor.

– Vi vill veta vad som hände och kommer pressa på för att få våra svar, säger hon.

Efter händelsen gjorde polisen själv en rutinmässig anmälan till Särskilda åklagarkammaren för internutredning.

Åklagare Jan Pernvi kan inte se några indikationer på att det förekommit något brott i samband med att mannen avled i arresten.

– Nu ska vi undersöka om alla rutiner är gjorda på rätt sätt och man genomför alltid en teknisk undersökning i cellen där personen avled, säger Jan Pernvi.

Polisens presstalesman, Stefan Dangardt, bekräftar att det inte gjorts någon medicinsk undersökning av en läkare på den avlidne mannen.

– Nej, jag kan inte se att det gjorts någon sådan. Det är inte vanligt att det görs. Ungefär nio procent av alla som omhändertas på grund av berusning får en medicinsk bedömning.

I dag är det polispatrullen som gör omhändertagandet som avgör om en medicinsk undersökning behövs. Stefan Dangardt tycker att det ställer höga krav på den enskilda polisen.

– Någon djupare medicinsk kompetens har vi inte.

Just nu pågår ett projekt inom polisen där man bland annat ser över rutinerna kring omhändertagande av personer med stöd av LOB.

– Det finns ett förslag att det ska finnas två ställen i länet där medicinska bedömningar ska kunna göras mer rutinmässigt, säger Stefan Dangardt.

Mer läsning

Annons