Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet lodjur ökar i länet

Länsstyrelsens rovdjursinventering är avslutad och visar en minskning av vargrevir och attlodjur ökar i Västmanland.

Annons
Antalet lodjur ökar i länet medan vargreviren har minskat.

Den snöfattiga vintern gjorde rovdjurs-inventering till en utmaning i Västmanland eftersom granskningen görs genom spårning i snö.

– Arbetsbelastningen har varit stor på grund av snöbristen, vi har fått passa på så fort det funnits någon. Till exempel ryckte med-arbetare in under nyår, berättar Daniel Mallwitz rovdjursinventeringsansvarig.

För att kunna skilja på individerna i en vargflock samlas DNA-prover in från avföring eller urin. Lodjur revirmarkerar inte lika frekvent som vargen och gräver ner sin avföring vilket har gjort det svårt att få in DNA från kattdjuren.

Årets resultat blev 139 DNA-prov från varg och vid 35 tillfällen har lodjur fångats på bild av någon av länets fotostationer.

– Tack vare våra vilt-kameror kunde vi fånga en lodjurshona med ungar tidigt i höstas. I dag finns 40 kamerastationer vilka haft stor betydelse i inventeringen, förklarar Daniel Mallwitz.

Det förmodas att en ökning av lodjurshonor med ungar har skett, från sex grupper till möjliga nio stycken grupper. Samtliga prover och data från spårningarna ska analyseras och kontrolleras av Viltskadecentrum samt att Naturvårdverket ska godkänna sammanställningen.

I juni beräknas en nationell och regional sammanställning av rovdjursinventeringen presenteras.

Mer läsning

Annons