Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet studerande exploderar på NVU

Ett nytt bibliotek. Det kan lindra trångboddheten. Antalet elever inom vuxenutbildningen växer med 50-75 personer per månad.

Annons
Det är på gränsen att alla nya elever som väntas börja på gymnasiet och vuxenutbildningen får plats, menar NVU:s förbundschef Göran Wänglöf.

Förbundschefen för Norra Västmanlands utbildningsförbund, Göran Wänglöf, har bett ägarkommunerna att göra en fördjupad lokalbehovsanalys.

Det är på grund av att prognoserna för NVU visar att de fortsätter växa kommande år. Framförallt är det vuxenundervisningen som växer då nyanlända går igenom SFI-grundvux-gymnasial vux till yrkesvux och vuxlärling.

Gymnasiet väntas växa med minst 75 ungdomar per år och vuxenutbildningen växer med 50-75 elever per månad.

– Vi ser att fler och fler vill komplettera sin utbildning, säger Göran Wänglöf.

Löst räknat på tolv månader blir det cirka 600 nya elever per år. Finns det plats för alla?

– I och med att vi begär ett utökat lokalinnehav så kan man säga att vi ligger på gränsen. Antalet nya elever har sjunkit något på våren men det kan vända upp igen, säger Göran Wänglöf.

Han menar att det behövs ett större informationscenter/bibliotek för att göra så att fler kan bedriva självstudier. Det skulle påverka vuxenutbildningen där undervisningen sker i mindre grupper med mycket självstudier. Skolbyggnaderna som används i dag är byggda för lärarledd undervisning i stora grupper.

Läs också: 37 elever i samma klass.

2 086 elever inom NVU

Norra Västmanlands utbildningsförbund hade vid årsbokslutet i december förra året 2 086 elever i verksamheten.

Vuxenutbildningen utgörs av bland annat SFI, grundvux och vård- och omsorgsutbildning i Fagersta.

Annons