Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Appen som varnar för lapplisan

Nu finns Iphone-appen som hjälper dig att slippa parkeringsböter.
Med Jaga Lisa kan användarna varna varandra för parkeringsvakter.
- Man undviker onödiga parkeringsböter, säger Ellie Lundmark som skapat appen.

Annons

Att hitta en p-bot på flera hundra kronor under vindrutetorkaren sänker humöret för de flesta. En som tröttnade på lapplisornas framfart är Ellie Lundmark som nu tagit fram en ny iPhone-app kallad Jaga Lisa.

- En undersökning visade att var femte parkeringsbot är felaktig. Parkeringsbolagen har satt i system att sätta böter utan att det är motiverat Jag har själv åkt på några ”9,7-meter från övergångsstället”-böter, säger Ellie Lundmark

När du parkerar din bil registrerar du din parkeringsposition genom att sätta igång appen och trycka på ”Parkera”. Du blir då mottaglig för varningar om parkeringsvakter som befinner sig inom en 400 meters radie från din bil. I varningen anges antal meter mellan din parkerade bil och parkeringsvakten. Då får du möjlighet att flytta bilen innan parkeringsvakten är där.

Om du ser en parkeringsvakt och vill varna andra trycker du på ”Varna”. Då skickas en varning till användare som registrerat en parkering inom 400 meter från din varningsposition.

Ju fler användare, desto säkrare blir systemet, enligt Ellie Lundmark.

- Vi hade 2 000 nedladdningar i går och ligger etta på appstores nedladdningslista just nu, säger hon.

En annan möjlighet är att ta två fotografier, ett av parkeringsbiljetten och ett av nummerplåten, som skickas till en extern server där tid, datum och gps-position registreras. Bilderna kan användas som bevismaterial om man anser sig ha fått en p-bot utan giltig anledning.

- Det kan var till nytta om man får den klassiska ”Din biljett har inte varit synlig i rutan”-boten. Bilderna finns på vår server i fem dagar och du behöver bara mejla till oss för att få tillgång till dem, säger Ellie Lundmark.

Det bör dock påpekat att det inte är klarlagt hur domstolen värderar bilderna som bevismaterial. Något prejudicerande fall finns inte än.

Systemkravet för Jaga Lisa är iOS 3.1.2 eller senare. Prislappen ligger på 15 kronor och nerladdning sker som vanligt från appstore.

Mer läsning

Annons