Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äpplen i alla former- för alla smaker

I delar av Sverige är det ett ovanligt bra äppelår.
Så vad ska man göra med alla frukter?

Annons

- Det är mycket frukt och väldigt fin frukt, säger Christer Sandberg om årets skörd, medlem i Sveriges pomologiska sällskap.

Äppelmos är mycket enkelt. Något som de flesta, åtminstone med stöd av en kokbok, kan koka ihop hemma på spisen – och det går att göra många olika varianter, beroende på tycke och smak. Det finns en hel del recept som är väldigt naturliga, några innehåller inte ens tillsatt socker. Dessa behöver dock frysas in för att hålla en längre tid. Men man kan även krydda och smaksätta moset med till exempel kanel, torkad frukt, blanda i päron, citron, vitt vin, muskot, kryddpeppar och nejlikor. Bara fantasin sätter gränser.

- Får man riktigt mycket äpplen tycker jag man skall musta dem, om man är intresserad kan man göra cider – som oftast blir bra, eller äpplevin – som kan bli bra ibland, säger Christer Sandberg.

Man kan även frysa färdiga eller halvfärdiga pajer och att ta fram när suget sätter in. Frysa in äppelklyftor för senare användning går också. Torkade äppelringar är ytterligare en variant som ger möjlighet till lång lagringstid.

Sandberg rekommenderar äpplet Signe Tillisch som ätäpple för den som vill uppleva en smaksensation. Belle de Boskoop är också den en favorit, men då i matlagningen.

- Den är så fast och inte kokar sönder på en gång, förklarar han.

Sandberg använder gärna äpplen till grytor och lägger ofta i äppelbitarna på slutet.

- En annan favorit är urkärnade ugnsbakade äpplen, gärna med mandelmassa i hålet, som man kan äta med glass, tipsar Christer Sandberg.

Till höger bjuder vi på en rad bilder som kanske kan få fantasin att snurra och äpplen att komma till användning.

Calvadosäpplen med rosmarin och kanel tillagade i folie på grillen.
Lax med äpplen och pepparrot.
Kryddiga äpplen i folie. Kan dippas i honungsyoghurt.
Ingerfärskokta svenska äpplen med vaniljsås och mördegssmulor.

Kort om äpplen:

Det finns över 200 äppelsorter i Sverige och ska vara Sveriges vanligaste frukt.

Västmanlands landskapsäpple äpple heter Fagerö. Ett rött äpple som mognar sent.

Mer läsning

Annons