Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets fattigaste vecka är här

Julklappar är en av de saker som kan lämna kvar kännbara hål i plånboken och göra det tufft att få det att gå ihop under januari. Men med enkla medel kan dryga ut ekonomin mycket.

Annons
”Har man barn kanske man har försökt stå emot under året, att ens barn inte ska ha den där tröjan eller telefonen, men när julen kommer tänker nog många att man nog ska köpa det ändå”, säger Billy Jonsson, budget- och skuldrådgivare i Norberg och Hedemora.

Januari kan vara en ekonomiskt tuff månad för många, inte minst på grund av utgifterna under december, menar Billy Jonsson, som är budget- och skuldrådgivare i Norberg och Hedemora.

– Jag tror att julen är den tid på året då våra utgifter är som störst, säger han.

Trycket att köpa julklappar till nära och kära bidrar starkt, menar Billy Jonsson.

– Barn ska ju ha det som alla andra får, telefoner och kläder och annat. Som förälder kan det vara svårt att stå emot. Eller att ens fru vill ha ett guldhalsband. Man kanske måste stå emot mer än man gör, men jag förstår att det kan vara svårt. Man vill vara snäll mot nära och kära, men kanske inte tänker på konsekvenserna.

Att riksbanken i höstas sänkte reporäntan till noll procent, kan bidra till att öka hushållens belåning, menar Billy Jonsson.

– Det blir billigare att låna, men även om räntan är låg så tänker många inte på att man också ska amortera på sina lån, säger han.

Pantbanken är ett annat sätt att snabbt få in pengar. Januari är en av månaderna då många vänder sig dit, även från norra länsdelen, berättar Anette Lundqvist, som jobbar på Pantbanken Sverige i Västerås.

– Trycket är nog rätt jämnt under året, men januari hör väl till våra större månader. Generellt märker vi nog lite större behov nu, kanske för att många inte får ekonomin att gå ihop, säger hon.

Smycken, främst guld, är det vanligaste som människor lämnar in, berättar Anette Lundqvist.

– Smycken är lätt att ta med sig, plus att det är värt mer än många andra saker. Men olika sorters konst och musikinstrument är också vanligt, säger hon.

Ett regelbundet sparande under året gör att man har en buffert när det kärvar, menar Billy Jonsson.

– Sparande är a och o, att man lägger undan 50 kronor som man skulle köpt pizza för. Det blir några hundralappar per år, men det kan vara det som gör att man klarar sig, säger han.

Det finns också bra sätt att minska på utgifterna när det gäller maten.

– Att storhandla är bra, för att minska de spontana butiksbesöken. Ju fler gånger man handlar desto mer kan man köpa som man inte hade tänkt, säger Billy Jonsson och fortsätter:

– Det gör stor skillnad att laga mer mat hemma. Nu börjar ju en lunch ute närma sig 100 kronor, och för det kan man få rätt mycket mat om man lagar hemma.

Men sparknepen får inte alltid fäste, berättar Billy Jonsson.

– Alla mina klienter till exempel, vet att det är bra att spara. Men det är väldigt många som av olika skäl inte gör det, eller annat som är bra för ekonomin, säger han.

Mer läsning

Annons