Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets influensatopp är på väg

Antalet allvarliga influensafall har ökat kraftigt i länet i år.

Annons
Personalen på Hemgården använder alltid handsprit när de varit inne hos de äldre. ”De basala hygienrutinerna är för att minska risken för smitta och spridning”, säger Heidi Lundgren, undersköterska, här inne hos Gertrud Lönning, på avdelningen Granen.

”Så gott som alla äldre vill vaccinera sig”, säger Anna-Lena Skog, enhetschef inom hemsjukvården i Skinnskatteberg.

Ju äldre man blir, desto större är riskerna om man får influensa, menar 92-åriga Gertrud Lönning, som bor på Hemgårdens äldreboende i Skinnskatteberg.

– När man är 92 år är man ju skörare. Man har svagare motståndskraft, säger hon.

– Ju äldre och skörare man är, desto värre är det att åka på en influensa. Det tar längre tid att återhämta sig, och risken för följdsjukdomar ökar, säger Anna-Lena Skog, enhetschef inom hemsjukvården i Skinnskatteberg.

De allra flesta inom kommunens äldreomsorg vaccinerar sig för influensa.

– All personal som vill får göra det, och så gott som alla äldre vill vaccinera sig. Bara ett litet fåtal säger nej, säger Anna-Lena Skog och fortsätter:

– Äldre som bor i eget boende men tillhör hemsjukvården kan åka till vårdcentralen och vaccinera sig.

Gertrud Lönning är vid god hälsa, men lät ändå vaccinera sig i höstas.

– Det är jätteviktigt att vaccinera sig, man vill ju inte ha influensa. Jag är frisk och kry men man vill inte ta några risker.

Vaccinationer och grundläggande hygienrutiner är viktigt för att minska riskerna för smitta och spridning av influensainfektioner, berättar Anna-Lena Skog.

– Vi har ytterst få äldre som drabbats, dels tack vare vaccinationerna och dels det vi alltid gör: Att man i vårdnära arbete har skyddsförkläden, handskar och spritar händerna, säger hon.

Årets fyra första veckor såg en snabb uppgång av laboratorieverifierade influensafall i länet, berättar AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det var 2, 10, 12 och 14 fall. Men det som rapporterats från laboratorierna rör dem som är allra sjukast. Så det är fler än 14 personer som smittats av influensa.

Mönstret följer utvecklingen i resten av landet, där antalet influensafall ökar och ovanligt många allvarligt sjuka har rapporterats.

– Det ser ut som att det följer trenden, och då är vi på väg mot en topp. Hur hög den blir är svårt att säga. Varje vinter får vi en influensasäsong. Det brukar guppa runt lite och sedan tar det fart. Då går det rätt brant uppåt, säger AnnaSara Carnahan och fortsätter:

– Det är svårt att veta när det ska vända. Det har ökat i ett par veckor, men det kan nog ta några veckor till innan det vänder.

Flera saker bidrar till att influensan ökar just nu, menar AnnaSara Carnahan.

– I år fick vi lite influensa lite innan jul, som avstannade under jul och nyår när alla var hemma. Nu har alla hunnit komma tillbaka till jobb och skolor, det är kallt ute och alla är inomhus. Dessutom är luften torr, vilket gör att det sprids lättare.

Riskgrupper bör vaccinera sig

Några exempel på riskgrupper för influensa:

• Du är 65 år eller äldre.

• Du har en hjärt- eller lungsjukdom.

• Du har svårbehandlad diabetes med höga blod-sockervärden.

• Du har nedsatt immun-försvar.

• Du har en kronisk lever- eller njursjukdom.

• Du är mycket kraftigt överviktig och har ett BMI på över 40.

• Du är gravid.

Influensan i sig är sällan farlig, riskerna vid olika följdsjukdomar är större.

Framför allt personer i någon av riskgrupperna riskerar att bli allvarligt sjuka. Den som inte tillhör någon av dessa grupper behöver inte vaccinera sig.

Matthet, ont i musklerna, hög feber och huvudvärk, snuvighet, röda ömmande ögon och att man känner sig trött och frusen är vanliga symptom.

Tvätta händerna noga med tvål och vatten, använd handsprit, undvik att röra vid ögon, näsa och mun samt att ha nära kontakt med personer du redan vet är sjuka.

På vårdguiden 1177.se kan du läsa mer om influensa.

Källa: 1177.se

Mer läsning

Annons