Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärtor minskar risken för stroke

Knappt 34 000 kvinnor har ingått i en studie där kosten kopplas mot risken att få stroke. En slutsats är: ät mindre rött kött, ät mera ärtor.

Annons

Länet. Samtidigt med att kvinnor i medelåldern och uppåt gått på mammografiundersökning har de också fått fylla i vilken kost de äter. Det har sedan legat till grund för att undersöka risken att få stroke för dessa kvinnor, kopplat till vad de äter. Närmare 34 000 kvinnor från Västmanland och Uppland har deltagit i studien.

– Undersökningen har pågått 1997–2008 och om man äter mycket hälsosam mat minskar risken att få stroke med 34 procent, säger forskaren Alicja Wolk på Karolinska institutet – en av personerna bakom studien.

– Om man dessutom väger in andra faktorer, alltså rökning, motion, kroppsvikt och alkohol, minskar risken med upp till 80 procent.

Det är stora siffror.

– Ja, men då ska man veta att bara cirka 5 procent av kvinnorna som vi under-sökte levde upp till att sköta sig enligt alla kriterier.

Om vi riktar in oss på maten – vad bidrar till minskad risk för stroke?

– Gröt, frukt, grönsaker, bär, nötter och fisk. Men man ska variera den hälsosamma maten, inte äta ett kilo äpplen varje dag till exempel. Socker och fett ökar, föga överraskande, risken för stroke – men även rött kött.

–  I stället kan man äta baljväxter, typ ärtor. Då får man ändå i sig massor med proteiner, säger Alicja Wolk.

Ökad risk med pasta och fika

För att minska risken för stroke ska man äta frukt, bär, grönsaker, nötter, fullkornsbröd, fettsnåla mejeriprodukter, gröt och olika typer av fisk.

Till mat som ökar risken för stroke räknas rött kött, charkuteriprodukter, pommes frites, smör, icke fettsnåla mejeriprodukter, vitt bröd, pasta, socker, sötsaker och fikabröd.

Källa: Undersökningen ”Overall diet quality and risk of stroke: A prospective cohort study in women” av Susanna C. Larsson, Agneta Åkesson och Alicja Wolk på Karolinska institutet.

Mer läsning

Annons