Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylboende kan tvingas stänga

Räddningstjänsten anser att brandskyddet på Norrbygården har allvarliga brister. ”Vid ett brandtillbud är risken stor att folk kommer att skadas”, säger Roger Boberg, från Södra Dalarnas räddningstjänstförbund.

Annons

Fagersta. Asylboendet har plats för 200 personer och drivs av Kulthammar AB.

I slutet av oktober gjorde räddningstjänsten en tillsyn i lokalerna. Det visade sig då att det fanns en rad brister. Det handlar bland annat om ett automatiskt brandlarm som inte fungerar som det ska och om brandcellsdörrar som står öppna.

- Här kommer brandförloppet gå mycket fortare tack vare att det är öppet, brandcellerna är förstörda i och med att dörrarna står öppna, säger Roger Boberg, som gjorde tillsynen.

Räddningstjänsten har nu beslutat att Kulthammar får nyttjandeförbud till fastigheten om inte flertalet åtgärder görs senast 2 december. Ett nyttjandeförbud skulle innebära att verksamheten måste stängas. 

I räddningstjänstens beslut står det att: ”De boende utsätts för en mycket stor risk att komma till allvarlig skada eller förolyckas vid en brand”.

- Det här är bland det värre jag sett. Jag har hållit på med tillsyner sedan 2003, säger Roger Boberg.

Leif-Ivan Karlsson, vd för Kulthammar AB, har precis fått beslutet när Fagersta-Posten pratar med honom via telefon.

- Det måste åtgärdas, det finns inget att orda om, säger han.

Han säger att några saker redan fixats till och att resten kommer vara klart innan nästa veckas utgång.

Leif-Ivan Karlsson menar att räddningstjänstens beslut är korrekt. Men han tycker absolut inte att det är någon fara för de boende och han håller inte med om att bristerna är allvarliga.

- Det är en bedömningsfråga. Jag tycker inte det, säger han.

Att bristerna finns beror bland annat på att det är en gammal byggnad där en del brandskydd plockats bort och slutat fungera, menar Leif-Ivan Karlsson. 

- Vi har inte kunskap att göra en sådan här besiktning själva och nu fick vi veta att vi skulle se till det här och då gör vi det, säger han.

Mer läsning

Annons