Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ät dig frisk på obskyra, bortglömda ogräs

Du kan äta dig frisk på nyttigt ogräs som växer så det knakar på gräsmattor och i dikeskanter.

Annons
På jakt. Ogräskungen Mikael Jidenholm letar guldkorn i Färna tillsammans med 20-talet kockar och Färna-personal.

Pilört och våtarv. Det som förr fungerade som nödmat mot svält saluförs numera som delikatesser och nyttigheter.

Den oansenliga strandmållan smakar som salt sallad och kan exempelvis ätas som den är, alternativt stekas lätt.

Intresset för ogräsplockande är stort. Ett 20-tal kockar från Västerås med omnejd infann sig på Färna herrgård för att vandra med ogräskungen Mikael Jidenholm (stolt ägare till Ugglarps Grönt i Halland) när han letade guldkorn bland ogräs som härjar fritt i Färna när ogräsdagar arrangerades där tidigare i sommar.

Till vardags säljer Mikael Jidenholm bortglömda, obskyra grödor, som folk brukar rynka på näsan åt, till finkrogar. Lakritsrot, strandlava, våtarv, olika sorters målla, löktrav och vändrot. Växter han skördar lite varstans i naturen, men även odlar på den egna ogräsfarmen hemma i Halland.

– Vissa ogräs som folk åt på sten- och bronsåldern har helt glömts bort. Mycket är bra med ogräs. Det är bara att röra lite i marken så börjar det växa nyttigheter, säger Mikael Jidenholm.

Enligt Jidenholm är svenska målla-frön lika nyttiga som exotiska chiafrön.

– Fast det vill ingen höra att man säger. Det är ungefär som att svära i kyrkan.

Kockarna nickar intresserat åt det han har att säga.

– Våtarv finns överallt och är värdefullare än vitlök. Illgrön svinmålla, ett föraktat ogräs, fungerar lite som spenat, fortsätter Jidenholm medan han demonstrerar de plantor han pratar om.

Snabb-ogräset hårgängel brukar bönderna svära åt.

– En fantastisk, nyttig salladsväxt ska ni veta.

Ett av våra vanligaste ogräs är lomme med kryddiga frön. Fröna används i alternativmedicin vid bland annat hård mage. Egentillverkat te för att rensa njurarna brukar innehålla lomme, björkblad, maskrosrot, åkerfräken, gullris, mjölonris och persiljerot.

En annan okänd nyttighet som Mikael demonstrerar är slånlav som trivs på gamla träd och staket.

– Observera att lavar ska förvällas före användning då smakar de mindre bittert.

Jidenholm varnar dock för att plocka ogräs från sur miljö.

– Det ska absolut inte ätas, säger han bestämt.

Nävor, vit pistel (kompis till brännässlan), daggkåpa, rölleka. Allt går att äta. Nejlik-roten som använts som läkemedel och krydda förr kan gott och väl ersätta kryddnejlikan, menar Jidenholm.

En pekpinne skickar han dock med, när sällskapet vandrat klart. Man måste känna igen ogräset man vill konsumera då det finns snarlika sorter som bör undvikas. Ett tips; det är bra att begränsa sig till tio olika sorters ogräs och lära känna dessa tio ordentligt samt hålla sig till dem.

– Det är säkrast så. Tvekar ni det minsta, låt ogräset stå.

Ätbart. Överallt växer missförstådda nyttigheter. Mikael Jidenholm letar och demonstrerar.

Mer läsning

Annons