Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtal väcks i Ikeamorden

I dag väcks åtalet mot den 36-årige man som knivdödade en 55-årig kvinna och hennes 27-årige son på Ikeas husgerådsavdelning. Samtidigt förbereder sig tingsrätten för årets mest uppmärksammade fall.

Annons
Det är lagman Per Kjellsson som kommer att döma i rättegången om Ikeamordet.

Det är lagman Per Kjellsson, chef vid Västmanlands tingsrätt, som kommer att döma i målet.

– Det är ju ingen rutin-rättegång så det är klart man skärper till sig lite extra. Men mordfallet i sig känns inte svårt – det är ett erkänt mord, säger Per Kjellsson.

Han har både rutin och erfarenhet. Efter fem års domartjänstgöring blev han lagman för 18 år sedan.

– Just nu är det mycket frågor från massmedia och säkerhetsfrågor som upptar min tid. Och ja, det kommer att bli en särskild säkerhetskontroll vid rättegången.

Polisen har förhört hundratals personer i utredningen om morden men bara fyra vittnesförhör kommer att hållas vid rättegången, varav ett är med rätts-läkaren.

– Jag tror att vi kan bli klara på en dag, men vi har en reservdag bokad.

Det kommer inte att visas några blodiga bilder på offren under rättegången av hänsyn både till dem och till deras anhöriga.

Vet du om de anhöriga kommer att vara med i rättssalen?

– Det vet jag inte.

När åklagaren i dag lämnar in åtalet blir förundersökningen offentlig – vid stora mål brukar det bli en rejäl lunta papper för försvarsadvokater och måls-ägandebiträden att ta sig igenom. Men den kommer inte Per Kjellsson att ta del av.

– Vi dömer enbart på vad som sägs i rättssalen enligt den så kallade omedelbarhetsprincipen. Det är den bevisning rätten har att ta ställning till.

Nyhetsintresset är stort när det gäller Ikeamorden – är det svårt som domare att förbli opåverkad då?

– Jag har naturligtvis läst i tidningen om Ikeamorden men nu när rättsprocessen inleds kommer jag inte att läsa någonting. Då, när det hände, visste jag ju inte att jag skulle bli domare i det här målet, säger Per Kjellsson.

Den mordåtalade 36-åringen försökte ta sitt liv efter morden och han vårdas fortfarande på sjukhuseti Västerås.

– Jag hoppas att han kan vara med vid rättegången, men det vet jag inte. Det ärupp till läkarna att avgöra, säger Per-Ingvar Ekblad, 36-åringens försvarsadvokat.

Tingsrätten beslutade tidigt att 36-åringen skulle genomgå en stor rättspsykia-trisk undersökning. Ett team från rättsmedicinalverket i Huddinge bestående av bland annat en rättspsykia-ter, en socialutredare och omvårdnadspersonal, har därför åkt till Västerås för att undersöka honom. Deras uppdrag är att svara på frågan om 36-åringen begått mordet under inflytande av en allvarlig psykisk störning eller inte. I dag – samtidigt med åtalet – kommer rättsmedicinalverkets svar.

Annons