Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Atlas visar vägen för den smarta industrin”

Atlas Copco fick i fredags besök av närings- och innovationsminster Mikael Damberg gällande regeringens satsning på att nyindustrialisera den svenska industrin.

Annons
Närings- och innovationsminster Mikael Damberg (S) blev mäkta imponerad över Atlas Copco Secorocs arbete med bland annat en hållbar produktion. Andra som deltog i rundvandringen var bland andra riksdagsledamot Anna Wallén och Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten.

I torsdags presenterade närings- och innovationsminster Mikael Damberg regeringens nyindustrialiseringsstrategi, NIST, eller smart industri som de även kallar den.

– Det är dags att satsa på svensk industri och vi kan säga att det är fyra utmaningar att jobba med för att nå denna strategi och visa att vi är starka på marknaden, säger Mikael Damberg (S).

Som en del i strategin har närings- och innovationsministern påbörjat en industriturné med Atlas Copco som ett av de första stoppen.

– Atlas visar vägen för den smarta industrin. De arbetar på helt rätt sätt med bland annat digitaliseringen, hållbarhet, forskning och utveckling. De har visat på dels väldigt stor export dels att de är ett väldigt viktigt bolag. Men också flyttat hem produktion till Sverige från att tidigare har varit i låglöneländer. Med hjälp av väldigt stora investeringar i robotar och produktion är de på helt rätt spår. Det var anledningen till varför vi valde Västmanland som första stopp på turnén, säger Mikael Damberg.

De fyra utmaningarna att jobba med är digitaliseringen, hållbar produktion, forskning och utveckling.

– Där visar Atlas också på att de ligger i framkant. De har lagt mycket investeringar på att utbilda sin personal bland annat, säger Mikael Damberg.

Det finns en bild av att industrin minskar i betydelse för Sverige. Stämmer det?

– Industrin har förändrats och när de industrinära tjänstejobben räknas in är det tydligt att Sverige fortfarande är en industrination. Industrin står då för en femtedel av landets ekonomi och sysselsätter omkring en miljon människor. Industrin står också för 77 procent av det samlade exportvärdet, säger Mikael Damberg.

Flera företag har fått flytta exempelvis produktion till andra länder. Är det på väg att vända?

– Där visar också Atlas, när de valt att flytta hem sin produktion från låglöneländer, att digitaliseringen och nya möjligheter till automation öppnar ett fönster för en nyindustrialisering av Sverige. Och det är det inte många företag som hittills kunnat göra det. Där ligger Atlas som bolag i framkant och det vill vi slå ett slag för. Och visst blir samtidigt konkurrensen från omvärlden allt hårdare, särskilt från tillväxtekonomierna i Asien som allt mer börjar konkurrera med kunskapsinnehåll och inte bara låga löner. Men det är just det som är utmaningen och anledningen till varför vi valt att åka runt till industriföretagen, säger Mikael Damberg.

Industriturnén kommer pågå under våren för att checka av vad som görs i dag på den svenska marknaden samt vad regeringen kan göra från sin sida för att bidra till smart industri.

Mer läsning

Annons