Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avgående NVK-chef: ”Känner en tomhet”

Harold Nilsson berättar om chefsavtalen och avgångsvederlaget.

Annons
Arbetar vidare. Harold Nilsson fortsätter under hösten att arbeta i en utredarroll på NVK åt Norbergs kommun.

Det började med en granskning av hans chefsavtal i början av 2015. Harold Nilsson har nu slutat som förbundschef och det kostar Fagersta kommun tre miljoner kronor. Här berättar han själv om avtalen och sitt avgångsvederlag.

 – Jag känner en tomhet, jag känner mig som en förlorare. Och jag tror att Fagersta kommun också känner sig som en förlorare, säger Harold Nilsson och fortsätter:

– Jag vigde mitt liv åt det här och hade inte räknat med att det skulle sluta på det här sättet.

Harold Nilsson började arbeta som tjänsteman i Fagersta 1974. Han blev teknisk chef hösten 1989 och 2004 chef för den då nya förbundsorganisationen NVK.

FP erfar efter samtal med politiker från tidigare ledningar att Nilsson under lång tid har uppfattats som en duktig tjänsteman som arbetar mycket. Han har under årens lopp fått flera förmånliga avtal.

I slutet av 2014 fick den nya politiska ledningen i Fagersta vetskap om förbundschefens avtal – och inledde en granskning.

Heltidslön, konsultuppdrag genom egen firma, pensionsutbetalningar och ersatta flextidstimmar gjorde att Nilsson tjänade omkring 2,6 miljoner kronor 2014.

Delar av förklaringen till att beloppen kunde hamna i den storleksnivån finns långt tillbaka i tiden.

Den dåvarande politiska ledningen sa upp Nilsson 1995. Detta eftersom man, enligt Nilsson själv, bestämt sig för att bolagisera allmännyttan och inte bestämt sig för hur bemanningen skulle lösas. Uppsägningen utlöste pensionsutbetalningar till Nilsson som riskerade att bli en mångmiljonkostnad för kommunen.

I slutet av 1995 slöt därför Nilsson och politikerna ett avtal som bland annat innebar att han blev garanterad pension med 90 procent av lönen – om han arbetade till minst 58 års ålder. Det avtalet blev billigare för kommunen än alternativet, att låta pensionen ticka.

– Det skulle bli dyrt om jag var kvar till 58, men vem trodde det? Inte många chefer orkar med så många år på en sådan utsatt post, säger Nilsson.

Det gjorde Harold Nilsson. 2010 fyllde han 58 – som chefsanställd inom NVK.

– Jag sa upp mig och hade för avsikt att jobba med annat några år före min ordinarie pension.

Men kommunledningarna behövde hans tjänster och Nilsson gick med på att börja arbeta igen, till att börja med på 50 procent. Det efter att pensionen friskrivits – han fick alltså både pension och halvtidslön.

– Jag var kanske dum som accepterade det, med tanke på den information om skattereglerna som jag fått senare. Men det var bekvämt för mig att arbeta så här, utan alla resor som konsult. Fastän det var lägre ersättning än vad jag debiterade via firman. Det var att ställa upp när de ville använda mina tjänster.

Fagersta och Norberg behövde fortsatt förbundschefen och 2013 utökades anställningen till 100 procent. Han hade också återkommande uppdrag i firman åt Fagersta kommun och NVK. Förbundschefen arbetade på och utbetalningarna tickade iväg.

Till den andra sidan av myntet hör att Harold Nilsson vid många tillfällen har utnyttjat sin skicklighet som förhandlare till gagn åt både Fagersta och Norberg.

– Jag gick för några år sedan till botten med ett föreläggande att bygga ut reningsverket. Det handlade till slut om 20–30 miljoner som Fagersta slapp bygga för, säger Nilsson.

Ett annat exempel är förverkligandet av två plus ett-riksvägen mellan Norberg och Avesta – som blev till mycket tack vare Nilsson.

– Sådana arbetsuppgifter kräver mycket tid och det är inte NVK:s arbetsuppgifter. Jag har jobbat med de uppgifterna med extra tid inom anställningen. När direktupphandlingar medgetts så har vi varit överens om att köra den vägen, säger Harold Nilsson.

Varför har du blivit kvar i 42 år?

– Dels har jag haft bra villkor, det får jag säga. Jag har tjänat betydligt mer än många andra tekniska chefer gjort. Jag har också känt en uppskattning från tidigare politiska ledningar. Jag känner fortfarande uppskattning från Norbergs kommun.

Du har jobbat i en politiskt styrd organisation sedan 1974. Skulle du göra det igen om du fick frågan?

– Nej, det är slitsamt att jobba på en sådan här tjänst. Speciellt jag med den höga lön jag haft ska vara den som framför negativa besked. Är det positiva besked ska den politiska ledningen framföra dem. Jag har betalt för att verkställa saker och ting och det innebär att man får personer emot sig och får stå till svars inför massmedier.

Betalt får Harold Nilsson också nu när han slutar efter misstroendeförklaringen från Fagerstas politiska majoritet.

– Har man inte grund för ett misstroende så kostar det rätt så mycket. Där kan var och en dra sin egen slutsats: är det ett billigt avtal eller ett dyrt avtal?

Genom det här, det sista avtalet, har Nilsson avslutat med Fagersta kommun.

– Jag ska ta en välbehövlig semester. Sedan kommer jag att jobba åt sådana uppdragsgivare som ser ett värde i att anlita mig. Jag tänker ”konsulta” ett tag.

Nu står rummet på plan fem i kommunhuset redo för Harold Nilssons efterträdare som förbundschef.

Läs mer: Den politiska majoriteten i Fagersta saknar förtroende för NVK-chef

Läs mer: Flera frågetecken kvarstår

”Kan bli rätt långrandigt”

Skatteverket har fortfarande pågående ärenden mot Harold Nilsson.

– Jag har en annan information och syn på skattereglerna delvis än de råd jag fick av min revisor när jag drog i gång det här med firman.

Han anser däremot inte att han agerat felaktigt och kommer att driva processen vidare – om det finns anledning till det.

– Det är inte osannolikt att jag i vart fall i första instans förlorar. De verkar lyssna mer på vad vissa andra har sagt än vad jag säger. Det kan nog bli rätt långrandigt.

Skatteverket har i två andra parallella ärenden föreslagit att Fagersta ska krävas på 400 000 kronor och NVK på nära 800 000 kronor. Anledningen är att de ansåg att Harold Nilssons inkomster var redovisade på fel sätt. Beslut kommer efter sommaren.

Annons