Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avslutar med Språnget efter dyrare villkor

Skinnskattebergs kommun valde att inte utöka från 6 till 11 platser i Språnget, som hjälper människor ut i arbetslivet. Utvidgningen skulle ha kostat 250  000 kronor.

Annons

Fagerstas kommunsatsning Språnget ger stöd till människor att ta sig vidare mot egen försörjning. Skinnskatteberg har under året haft avtal om platser för sex deltagare i Språnget.

Men sedan Fagersta, som det senaste året finansierat Språnget med skattemedel, nekats 15 miljoner kronor i statsbidrag till Språnget har förutsättningarna ändrats även för Skinnskatteberg. Villkoret var att Skinnskatteberg finansierade en större andel av platserna i Språnget.

– Vi skulle ha behövt gå från 6 till 11 platser. Vi har inte behov av det och därför har vi sagt upp avtalet. Uppsägningen gäller från den 1 januari, säger Maria Dillner, sektorchef för vård- och omsorg i Skinnskatteberg.

Varje plats i Språnget kostar 50 000 kronor men något tillskott till en utökad satsning på Språnget finns inte med i Alliansens budget i Skinnskatteberg, som kommunstyrelsen föreslagit ska gälla i kommunen nästa år.

I stället planerar kommunen andra lösningar för de behov som Språnget tidigare har tillgodosett.

– Vi ska använda vår egen alltjänst, som är en del av socialtjänsten. Socialtjänsten kommer att se på samverkan med arbetsförmedlingen i olika former, säger Maria Dillner och fortsätter:

– Vi måste även hitta andra arbetssätt i vår organisation, och se på möjligheter till utbildning och praktik.

Annons