Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisar kritik mot utbildningsbrist

Om räddningstjänsten i länet varit på tårna och haft tillgång till senaste kunskap kunde den stora skogsbranden i somras ha begränsats. Det var budskapet i en Kalla Fakta-dokumentär i TV 4 i veckan.

Annons
Håkan Fehne, ställföreträdande räddningschef på Mälardalens brand- och räddningsförbund, köper inte Kalla faktas tes om att färskare kunskaper hade kunnat begränsa branden i somras:

Håkan Fehne på Mälardalens brand- och räddningsförbund ger inte mycket för den slutsatsen.

– Vi jobbade på samma vis som vi alltid gjort, och jag betvivlar starkt att det hade gjort någon skillnad om någon av oss hade varit på kurs i våras.

Fehne, ställföreträdande räddningschef med 40 års erfarenhet bakom sig, säger att samtliga 18 befäl genomgick en sextimmarsutbildning om skogsbränder för bara något drygt år sedan.

– Vi visste att det var brandrisk 5E, exceptionellt stor risk, ett läge som normalt medför eldningsförbud. Nu var det också väldigt varmt och stark vind. Men bara ett par dagar tidigare hade vi en annan större skogsbrand som vi bekämpade på konventionellt sätt med lyckat resultat.

Man drar paralleller till Medelpad, där en liknande skogsbrand kunde begränsas, bland annat med hjälp av inkallad helikopter?

– Man använder oftarehelikopter i Norrland, där terrängen kan vara svårareän här. Jag kan på rak arm påminna mig tre tillfällen där vi använt helikopter under de första timmarna av en skogsbrand. Och jag har som sagt varit med i 40 år.

Mer läsning

Annons