Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakterierna står emot antibiotika

Västmanlands sjukhus har drabbats av multiresistenta bakterier vid flera vårdavdelningar.

Annons

Multiresistenta bakterier i form av VRE-resistenta bakterier har påträffats på infektionsavdelningen, kirurgavdelning 8 och intensivvårdsavdelningen.

Fyra patienter har drabbats av bakterierna, som är resistenta mot de vanliga penicillinsorterna samt det kraftfulla penicillinet vankomycin.

Smittskyddsläkare Jan Smedjegård:

– Vi tar VRE-utbrottet på stort allvar och provtar alla patienter som vårdats på de aktuella vårdavdelningarna i samband att de skrivs ut från sjukhuset. Ytterligare ett prov tas en vecka senare. Risken finns att vi kommer att upptäcka fler fall.

Jan Smedjegård är noga med att betona att bakterierna i fråga – enterokocker – är sådana som vi alla människor bär – det är bakterier som finns i våra tarmsystem.

Multiresistens mot antibiotika kan utvecklas hos patienter som går på höga doser antibiotika.

– Det här är ingen hud-bakterie så den kan inte spridas på det viset, säger Jan Smedjegård.

Jan Smedjegård betonar att det inte finns någon som helst anledning till oro hos allmänheten:

– Vi har hittat bakterien hos fyra patienter. Men i de allra flesta fall kan man bära bakterien utan att märka någonting alls. Det är bara om man har nedsatt allmäntillstånd och därmed blir mottaglig för olika sjukdomar, som behandlingen kan bli svårare.

Svårare – men inte på minsta sätt omöjlig, framhåller Jan Smedjegård:

– Vi måste sätta in en kraftfullare och bredare behandling.

Det finns alltså antibiotika som biter på de här bakteriestammen, men behandlingen är tuffare. Ingen av de fyra som bär på smittan har fått försämrat allmäntillstånd till följd av bakterien.

Liselott Sjöqvist, biträdande chef för Västmanlands sjukhus framhåller att verksamheten vid sjukhuset pågår precis som vanligt:

– Patienter och besökare behöver inte oroa sig. Vi har öppet precis som vanligt och folk kommer inte att märka någonting. All verksamhet pågår som vanligt.

Det finns, säger Liselott Sjöqvist, ett bra sätt att som patient eller besökare stoppa eventuell smittorisk:

– Tvål, vatten och handsprit. Var noga med handhygienen!

Sjukvården i Västerås och övriga Västmanland kommer att införa ännu striktare städning av avdelningar och vidtar särskilda åtgärder för att minimera risken för smittspridning. Vidare spårar landstinget patienter som vårdats på någon av de ovan uppräknade avdelningarna. Detsamma gäller patienter som kan ha överförts till annat sjukhus eller vårdinrättning i landstingsregi eller kommunal regi.

– Några av dem kan komma att kallas till provtagning redan nu under helgen, säger Jan Smedjegård.

Multiresistenta bakterier

Multiresistenta bakterier kallas så eftersom de utvecklat resistens – motståndskraft – mot de flesta inom vården förekommande antibiotikasorterna. Vanliga sorters bakterier är MRSA-bakterier, de nu aktuella VRE-bakterierna och MRG. Förkortningarna står för typen av bakterier och typen av antibiotika de motstår.

På senare tid har helt resistenta bakterier, till exempel vissa TBC-stammar, oroat världens vårdsakkunniga.

Mer läsning

Annons