Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bananflugan - en ofarlig plågoande

I skarven mellan sommar och höst är det högsäsong för den så kallade bananflugan. En liten insekt som ofta skapar irritation och obehag.

Annons

 Men bananflugorna är helt ofarliga och det finns effektiva sätt att bli av med de små liven.

Bananflugan är bara ett par millimeter lång och den har fått sitt namn av att den ofta håller till i närheten av frukt som äpplen, päron, vindruvor – och inte minst bananer.

Bananflugorna kommer främst in i bostaden med frukt som man har handlat i affären. Förekomsten av bananflugor har absolut ingenting att göra med hur välstädat man har hemma, enligt Anticimex.

Det är under några veckor på sensommaren och i början på hösten som bananflugorna oftast dyker upp i de svenska hemmen.

Den som drabbas av bananflugor upplever det ofta som väldigt irriterande och obehagligt. Men bananflugan är helt ofarlig och den gör ingen skada.

Bananflugan förökar sig fort. Utvecklingen från ägg till färdig fluga tar ungefär en vecka och varje hona lägger cirka 500 ägg.

Men den har å andra sidan en relativt kort livslängd, en bananfluga blir bara cirka 20 dagar gammal.

Eftersom bananflugorna främst lever av gamla matrester, frukt och avfall gäller det att se till att sådant inte finns tillgängligt.

I stället för att ha frukt i en skål på bordet bör man ställa in frukten i kylskåpet. Dessutom ska man inte ha matrester och odiskade saker stå framme, det är sådant som lockar till sig flugorna. Det är också viktigt att kasta sopor minst en gång varje dag.

Returflaskor och burkar bör också förvaras på ett sätt så att bananflugorna inte kommer åt dem. Det bästa sättet är att förvara tomma flaskor och burkar i förslutna plastsäckar.

Det går således att göra en hel del för att förebygga så att bananflugorna inte får en miljö där de kan föröka sig.

Men i de fall där man redan har fått in bananflugor i sin bostad finns det sätt att bli av med dem.

Det bästa sättet är att göra i ordning en blandning med vinäger, honung och diskmedel. Det lockar till sig flugorna.

Blandningen bör bestå av två deciliter vinäger, en deciliter honung och några droppar diskmedel, enligt Anticimex.

Vinägern och honungen lockar till sig bananflugorna. Och diskmedlet gör att ytspänningen försvinner så att flugorna kommer ner i blandningen och drunknar.

Mer läsning

Annons