Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara fem procent av normal regnmängd i oktober

Oktober blev den regnfattigaste och soligaste – på vissa håll till och med sedan mätningarna startade 1786.– Det har varit extremt torrt, säger Ingrid Nenkert, meteorolog på Foreca.

Annons
Änderna i Vilhelminaparken i Fagersta har haft en varm och torr höst.

Regn och höstrusk? Glöm det.

Normalt sett så brukar oktober vara grå och regnig. Men under årets tionde månad låg nederbördsmängden endast på omkring fem procent av den i Västmanland. Meteorologen Ingrid Nenkert förklarar varför.

– Det beror på att det varit flera högtryck som har legat i vägen och hållit emot lågtryck som normalt drar in från Atlanten så här års. De här högtrycken ligger över Skandinavien, Centrala Europa och västra Ryssland.

I Kilafors (Hälsingland) och i Finnbacka (Dalarna) rapporterades ingen nederbörd överhuvudtaget.

I Stockholm noterades totalt 2,7 millimeter under hela oktober, vilket är det lägsta noterade sedan mätningarna startade år 1786. Det tidigare rekordet låg på 3,1 millimeter och uppmättes så längesedan som 1866.

Även när det gäller soltimmar så slogs det rekord. Umeå, Borlänge och Luleå uppmätte den mest solrika oktober på minst 240 år.

Det torra vädret kan dock få ett slut på lördag då en regnfront väntas dra in över Västmanland och södra Dalarna, enligt SMHI:s tiodygnsprognos.

Mer läsning

Annons