Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn med cancer får bra vård i länet

Många läkare och sjuksköterskor saknas inom den svenska barncancervården. Men problemet är störst i Stockholm, menar lokala företrädare.

Annons

Ansvariga inom barncancervården larmar i DN om brister på sjuk-sköterskor och läkare. Men i Uppsala, där västmanländska barn med cancer vårdas, är situationen bättre än på många andra håll.

– I Uppsala har vi faktiskt inte problemen som Stockholm har. Vi har vårdplatser och sjuksköterskor och hjälper både Stockholm och Göteborg, säger Britt-Marie Frost, sektionschef för barnonkologen i Uppsala.

Västmanländska barn med cancer får vara på sjukhuset i Västerås under delar av behandlingen. Även här är tillgången på läkare och sjuksköterskor god.

– Vi har en hygglig bemanning och upplever ingenkris, säger Peter Jotorp, enhetschef på barn- och ungdomskliniken på sjukhuset i Västerås.

DN:s granskning av barncancervården visar att färre svenska barn överlever cancer jämfört med flera europeiska grannländer. Men det tycker inte lokala ansvariga för barncancer är speciellt upprörande.

– Det är så små skillnader i toppen att plats 1 och plats 20 är ungefär samma. Däremot tycker jag att det är väldigt viktigt att påvisa bristerna som handlar om antalet vårdplatser totalt, säger Britt-Marie Frost.

Mer läsning

Annons