Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Barngrupperna är för stora”

Förskoleavdelningarna i Fagersta är överfulla och ännu fler barn ska få plats inom några månader.

Annons
Förskolechef Jeanette Behrens tillsammans med femåriga Salma Omar och Nawaal Mohamed Hussein på avdelningen Vitmåla på förskolan Humlan. Här går 29 barn i dag, jämfört med 25 förra året.

I förskoleupproret för snart ett år sedan larmade förskollärare om stora barngrupper i Fagersta. I dag, ett år senare, är grupperna ungefär lika stora.

Men flera avdelningar meddelar att de väntar på att ta emot fler barn till sina avdelningar senare i vår.

Bara sju förskoleavdelningar av 37 har 15 barn eller färre, visar den rundringning som Fagersta-Posten gjort bland de kommunala förskolorna i Fagersta.

Jenny Amnå är förskollärare på Vilhelmina och fackligt engagerad i Lärarförbundet. Där hon jobbar, på 1-5-årsavdelningen Gläntan, går det 20 barn, men antalet kommer öka till 21 och på andra avdelningen går 18 barn som ska bli 20 till antalet .

– Barngrupperna är för stora helt klart, det är min uppfattning. Flera avdelningar har två barn överinskrivna. Det är för många barn, säger Jenny Amnå.

Att barnen ska utveckla sin sociala kompetens och lära sig fungera i vardagen ser hon som viktigt. Med stora barngrupper följer många relationer som barnen konfronteras med och det menar Jenny Amnå gör det svårare.

– Det skapar stress hos barn. I den här åldern har de inte heller utvecklat den mognad och sociala kompetens som krävs för att samverka med andra barn. Det är vi vuxna som ska ge dem den kompetensen inför skolstarten. Det är A och O att det fungerar, säger Jenny Amnå.

Jenny Amnå tycker att för mycket fokus i debatten på senare tid ofta legat på att förskollärarna ska nå målen i läroplanen, till exempel.

– Man får inte glömma bort barnens mående i förskolan och deras rättigheter. Nu är det dags att hjälpa barnen. Vem ska tala för dem? Det är de som vistas här hela dagarna. Vi vuxna klarar oss, vi får sänka våra ambitioner och prioritera, säger Jenny Amnå.

Jeanette Behrens, förskolechef, har förståelse för att oro över växande barngrupper och håller kontakt med enhetscheferna om saken.

– De pratar ihop sig ute på avdelningarna om vad man får lägga mindre vikt på. Det viktigaste är att det är en bra verksamhet. Större barngrupper kanske inte kan ha samma krav på att dokumentera och följa upp, säger hon.

I april öppnar en ny förskoleavdelning vid Lejonkulan, där 15 barn beräknas börja, och nästa år planeras en ny förskola att byggas.

– Vi gör ju det här för att vi inte vill ha större barngrupper än det är nu, säger Jeanette Behrens, förskolechef.

Men i och med den väntade ökningen av barn senare i vår planeras för att eventuellt fyra förskoleavdelningar ska ta emot fem barn extra och i samband med det få ytterligare var sin heltidspersonal.

Annons