Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnmorska prövas efter stöld

Barnmorskan som tjänstgjorde vid Västmanlands sjukhus mådde dåligt och stal morfin. Nu ska hennes lämplighet som barnmorska prövas under tre år.

Annons
Den barnmorska som stal morfin när hon jobbade hos landstinget miste sin anställning.

Det var under första halvan av 2014 som stölderna skedde. Enligt vad barnmorskan senare berättade inför rätta var att hon mådde dåligt och att hon stal morfin och andra narkotikaklassade preparat för eget bruk.

Eftersom hon var barnmorska hade hon tillgång till sådana preparat för att ge till patienter. Men landstingets kontroller avslöjade henne och visade att hon tagit ut morfin men sedan inte givit preparaten till patienter.

Hon åtalades för grov stöld, men Västmanlands tingsrätt fann att hon inte stulit narkotikan för egen vinnings skull utan endast för eget bruk. Dock var det en försvårande uppgift att hon missbrukat det stora förtroende arbetsgivaren visat henne. Straffet blev villkorlig dom och låga dagsböter, bland annat beroende på att hon på grund av stölden miste sin anställning vid Landstinget Västmanland.

Men eftersom hon innehade yrkeslegitimation som barnmorska blev det också ett fall för Inspektionen för vård och omsorg, IVO. IVO har nu prövat fallet och funnit att barnmorskan ska åläggas en prövotid om tre år. Under den perioden ska hon genomgå en så kallad prövotidsplan för att komma tillrätta med de problem som utlöste stölderna.

Annons