Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa termosen för uteliv

Till det yttre är de lika – men hur är det med varmhållningen? När WiseGuide testar sex ståltermosar i olika prisklasser hittar vi flera bra varianter. Vinnaren är en prisvärd modell som kommer väl till pass för vinterns utflykter.

Annons

För att kunna hålla kaffet varmt på väg till jobbet eller under vinterutflykten krävs en bra termos – och det finns mycket att önska av produkten.

– Det är självklart viktigt att den håller temperaturen länge. Termosen ska också vara enkel att öppna och stänga, helst även med vinterhandskarna på, säger Cajsa Rännar, chefredaktör för Friluftsfrämjandets magasin Friluftsliv.

För att undvika att den varma drycken kallnar vid upphällning är det bra om termosen har en automatkork, det vill säga en kork med tryckknapp. Tåligheten är en annan faktor som spelar in.

– Du ska kunna tappa den i marken utan att korken spricker och går sönder, i alla fall inte de första gångerna, säger hon.

När WiseGuide testar sex ståltermosar som kostar mellan 70 och 300 kronor, är det varianten från Vildmark som håller värmen bäst och därmed utses till vinnare.

Förutom bra varmhållning får den plus för enkel användning och en praktisk dubbelmugg. När vi mäter temperaturen efter sex timmar håller de flesta termosar en värme på runt 80 grader, vilket är en lämplig serveringstemperatur för många varma drycker.

Varianten från Clas Ohlson är sämst på att hålla värmen i testet. Efter sex timmar har den sjunkit sex grader mer än vinnaren.

När vi utsätter termosarna för en rejäl omskakning håller samtliga tätt – ingen läcker från muggen. När det gäller läckage från korken är det endast den billigaste varianten från Ikea som läcker lite inne i muggen.

Alla modeller i testet behåller värmen med godkänt resultat. Men hur fungerar egentligen en termos? Patrik Norqvist som är lektor i fysik vid Umeå universitet förklarar:

– Produkten är konstruerad med dubbla väggar och vakuum där emellan som hindrar värmen från att ta sig ut. Nästan ingen varm luft rör sig därför utåt och mot kallare områden, säger han.

Mellan den inre och yttre väggen kan ytterst lite värme smita ut.

– Mycket av värmen leds i stället ut genom öppningen. En termos hindrar inte bara värme från att tränga ut – den kan på samma sätt stänga ute den. Därför fungerar produkten lika bra för att bevara kall som varm dryck, säger Patrik Norqvist.

Annons