Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre villkor för många unga: "Det här är en seger"

Från och med den 1 september kommer villkoren för anställda inom gym- och friskvårdsföretag att förbättras. Shadé Jalali är anställd som utredare på Unionen och hon tycker att det tidigare avtalet har varit tandlöst. "Branschen består av många unga människor som drivs av ett engagemang, tyvärr har det utnyttjats av en del arbetsgivare vilket är helt oacceptabelt" skriver hon i ett pressmeddelande.

Annons

Många unga har inte haft möjlighet att påverka med det tidigare avtalet. Foto: Janerik Henriksson / TT

Det nya avtalet grundar i det gamla men med flertalet förbättringar, bland annat pensionsavsättningar och löner. Enligt Shadé Jalali kommer de nya villkoren göra stor skillnad för anställda, framförallt unga, inom gym- och friskvårdsföretag.

– Det är bra för både arbetsgivare och arbetstagare med ett kollektivavtal eftersom det förtydligar arbetsgivarens skyldigheter och skapar en samverkan mellan parterna, berättar Shadé Jalali.

Hon fortsätter;

– Tidigare avtal inom branschen har varit ganska tandlöst eftersom det har krävt att man har en högskoleexamen, vilket de flesta inte har.

Men det är inte bara Shadé Jalali som reagerat, även Dennis Meijer, ombudsman på samma företag, berättar att det nya avtalet är ett steg i rätt riktning.

– Det här är en seger. Nu kan medlemmarna som är aktiva inom gym- och friskvårdsföretag på allvar påverka avtalsinnehållet via förhandlingar.

Läs också: Allt fler unga byter festandet mot träning

Annons