Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bävrar orsakar fara för tågen

Bävrar har dämt upp ett vattendrag och det hotar järnvägen i Uggelfors. Därför har länsstyrelsen sagt ja till skyddsjakt.

Annons

Skinnskatteberg. En koloni med bävrar håller till i närheten av banvallen vid Uggelfors. Där passerar bland annat tågen mellan Fagersta och Örebro.

Bävrarnas uppdämningar trycker vattnet mot järnvägen och enligt Trafikverket finns det en risk att banvallen försvagas. Därför har länsstyrelsen i Västmanland tillåtit skyddsjakt på bäverkolonin mellan 1 september och 1 december i år.

Det är markägaren Sveaskog som har ansökt om jakten. Detta efter att ha blivit informerade om läget av Trafikverket.

Sveaskog har ansökt om att få använda slagfälla och det har beviljats av länsstyrelsen. Jakten måste bedrivas av personer med särskild utbildning i att använda slagfälla.

Det går inte att veta hur många bävrar som finns på platsen, eftersom någon sådan inventering inte görs av länsstyrelsen. Inventering av bäver är inte reglerat i lagen.

Jakten kommer att fortsätta antingen till 1 december eller så länge inga fler observationer av byggande och gnagande sker på platsen.

Den allmänna jakttiden på bäver i Västmanland inträffar 1 oktober till 10 maj. Länsstyrelsen har tillåtit en utökad jakt eftersom skadorna på järnvägsbanken bedöms som stora och att det därmed finns en trafikrisk.

Mer läsning

Annons