Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare försöker lura säljare på nätet

”Jag vill skicka en varning till andra, så att de inte går på det”, säger Fagerstabon Björn Hammarbäck som utsatts för två bedrägeriförsök av bluffköpare efter att ha lagt ut sin bil till försäljning.

Annons
Synade bluffen. Björn Hammarbäck anade oråd och upptäckte att mejlen som såg ut att komma från Paypal var förfalskningar. Nu vill han varna andra, så att de inte går på bedrägeriet.

FAGERSTA. På torsdagen förra veckan la Björn Hammarbäck i Fagersta ut sin bil till försäljning på Blocket. Kort efter fick han ett sms på engelska. Det var en person som sade sig vara intresserad av att köpa bilen och bad Björn mejla. Björn mejlade att bilen fanns kvar. Personen bad Björn att skicka en betalningsbegäran via Paypal, ett företag som sköter penningöverföringar på internet.

– För att få det att fungera ska man gå via Paypal, det är en väldigt betrodd tjänst, säger Björn.

Han har flera gånger använt sig av tjänsten för att på ett säkert sätt föra över pengar. Han skickade en betalningsbegäran och strax därefter fick han ett mejl med Paypals logga. Där stod det att 63 000 kronor kommit in på hans konto, vilket var 13 000 kronor mer än han begärt, som köparen menade var för transport av bilen.

Men för att slutföra betalningen skulle Björn behöva skicka över 10 000 kronor, stod det i mejlet som såg ut att komma från Paypal. Björn anade oråd och gick in på sitt konto och såg att det inte alls kommit in några pengar.

– Då skrev jag: visst kan jag skicka över 10 000 kronor men då vill jag ha pengarna på mitt konto först. Efter det hörde de inte av sig mer, säger Björn.

Att bedragaren sätter över mer än det begärda priset tror Björn är ett sätt att verka trovärdig och försöka locka till snabb affär. Mejlet, som ska framstå som en bekräftelse från Paypal på att pengarna kommit in, har företagets logga, ett transaktions-id och ser vid första anblick ut att vara skickat från Paypals egen serviceadress.

– När man ser det här tänker man väl att allt är i sin ordning och skickar pengarna. Jag kunde konstatera att det var falskt, men alla kanske inte kollar kontot först. Det ger ett sådant seriöst intryck att det är svårt att tänka sig att det är båg, säger Björn.

Läs mer i onsdagens tidning.

Mer läsning

Annons