Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemanningen ett bekymmer

Landstinget gick plus 173 miljoner kronor förra året. Men resultatet imponerar inte på oppositionen.

Annons
Landstingsrådet Denise Nordström (S) och oppositionsrådet Tomas Högström (M) är eniga om att minska behovet av hyrpersonal inom Västmanlands läns landsting.

Årsredovisningen debatterades på landstingsfullmäktige i onsdags. Plus totalt alltså när landstinget Västmanland bland annat kunde räkna in försäkringspengar som betalats tillbaka.

Läs även: Landstingsråd struntar i protest

I verksamheten förra året gick dock psykiatrin och habiliteringsvården, sjukhusvården och primärvården back med 200 miljoner kronor. Landstingsrådet Denise Norström (S) anser att det inte går att luta sig till-baka även om Västmanland resultatmässigt är näst bäst i landet.

– Resultatet i sig är gott. Vi jobbar för att sänka kostnaderna, vi måste se över arbetssätt och ta ner behovet av hyrpersonal, säger hon som en åtgärd att sänka utgifterna.

Läs också: Få patienter får allergivaccin i länet

För 2015 landade kostnaden för hyrläkare inom primärvården på 56,1 miljoner kronor. Flera politiker var bekymrade över just ökade kostnader för hyrpersonal.

Oppositionsrådet Tomas Högström (M):

– Vad säger resultatet 173 miljoner? Det gick bra, vi lyckades men det är ändå ett bekymmer. Vi ser små effekter av åtgärderna. Västmanlands sjukhus gick sämre än prognosen under hösten -15. Behovet av hyrpersonal ökade i vissa verksamheter och vi står inför stora utmaningar, säger han.Bengt-Åke Nilsson (L) betygsatte resultatet:

– Ekonomin inom kärnverksamheten är inget att yvas över. Den är minst sagt bekymmersam.

Se även: TV: Sjukhuschefen efter beskedet

Annons