Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besked: Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

Riksbanken meddelade på torsdagen att man lämnar reporäntan oförändrad på –0,5 procent. Först under nästa år förväntas en höjning komma. Det skriver Aftonbladet.

Annons

Riksbanken i Stockholm.

”Konjunkturen är stark och inflationen är nära målet på två procent. För att inflationen ska ligga kvar nära två procent även framöver behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbankens direktion har därför beslutat att behålla reporäntan oförändrad på −0,50 procent och räknar liksom tidigare med att höja räntan först i mitten av 2018”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Riksbanken har inte rört reporäntan sedan februari 2016. Nu talar flera ledande ekonomer för att en höjning av räntan skulle vara både rimlig och nödvändig.

"Svensk ekonomi är så pass stark att vi borde lägga det bakom oss och åtminstone komma upp till nollränta. Det här handlar inte om att jag röstar för att vi i större utsträckning ska åtstrama svensk ekonomi", säger Anna Öster, chefsekonom på Länsförsäkringar, till Aftonbladet.

Riksbanken menar dock att inflationen varit starkare än tidigare, vilket skulle motivera att man håller kvar räntan på dessa nivåer.

Mer läsning

Annons