Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilens cigarettändare - inget för rökare

Tiden då cigarettändaren i bilen i första hand användes för att tända cigaretter med är sedan länge förbi. I de flesta nya bilar finns det över huvud taget ingen cigarettändare. Bara ett uttag.

Annons

Och nu fyller i stället bilens cigarettändare, eller snarare uttaget, helt andra funktioner. Och användningsområdena är nästan oändliga.

- Egentligen kan tändaruttaget användas till alla prylar som drivs med ström, säger Roger Pettersson på biltillbehörsföretaget Mekonomen.

Enligt Roger Pettersson är GPS och mobiltelefon de absolut vanligaste prylarna som cigarettuttaget används till.

Och den som ansluter en konverter (omvandlare) för att öka kapaciteten från tolv volt till 220 volt kan använda uttaget till ännu mer elektriska saker.

- Speciellt de som har husbilar brukar ha stor användning för det här, säger Roger Pettersson.

Elgrillar, dammsugare och hårtorkar är sådant som husbilsfolk brukar använda och som kräver mycket elektricitet.

Användningsområdena är alltså i stort sett obegränsade. Cigarettuttaget kan användas som strömkälla till kylväska, dvd-spelare, videokamera, digitalkamera, kupéfläkt, elsits, rakapparat, ficklampa och mycket, mycket annat.

-I många nya bilar finns det ingen vanlig domkraft. I stället får man använda en hydraulisk domkraft som laddas genom cigarettuttaget, säger Roger Pettersson.

Det bör dock påpekas att man måste ha en adapter som passar till den apparat man ska använda. Det är inte säkert att den adapter som används till mobiltelefonen passar till exempelvis videokameran.

Och det ska också påpekas att det gäller att tänka på att inte använda så mycket ström att bilbatteriet blir urladdat.

Mer läsning

Annons